Torcik jogurtowy z czekoladą i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mrożone truskawki zmiksować.. 1 galaretkę rozpuścić w 150 ml wrzącej wody, ostudzić i wymieszać z musem truskawkowym. 2 opakowania żelatyny przygotować wg opisie na opakowaniu i zmiksować wraz z jogurtem greckim
Białą czekoladę połamać na mniejsze kawałki, przełożyć do miski, ułożyć na garnuszku z wrzącą wodą i rozpuścić w kąpieli wodnej, czekolada musi być płynna. Kilka truskawek zamoczyć w białej czekoladzie i zostawić do dekoracji. Gdy czekolada lekko przestygnie wlać ją do masy jogurtowej i wymieszać całość, aż uzyskamy aksamitną masę. Przełożyć masę do silikonowej tortownicy.
Zgęstniały mus truskawkowy nabierać łyżką stołową i „topić” w musie jogurtowo-czekoladowym. Resztę musu wyłożyć na wierzch i wyrównać powierzchnię, wstawiać do lodówki (ja wstawiłam na cała noc).
Rozpuścić dwie polewy: deserową i mleczną, za ich pomocą zrobić dekorację na powierzchni torcika, na środku ułożyć truskawki w białej czekoladzie.
Posypać różowym cukrem .
Komentarze