tawa-tawas...

4.49 (191 ocen)

...boliwijskie słodkości, na prawdę polecam tym bardziej że szybko się robi i jeszcze szybciej znikają u mnie zniknęły błyskawicznie. Całość pracy nie zajmie nam więcej niż pół godziny

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka miękkiego masła
    2 jajka
    1/2 szklanki wody
    olej rzepakowy do smażenia
    miód (ja do miodu dodałam jeszcze kilka kropel soku z cytryny)
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.49 (191 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Tawa-tawas... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. w dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól;.
  • 2. Dodać miękkie masło, jajka i wodę. Wyrabiać ciasto aż będzie gładkie w zależności od potrzeby można dodać trochę mąki lub wody jednak ciasto nie może być twarde (ja nic nie dodawałam i wyszło ok).
  • 3. Przykryć ciasto ściereczką i pozwolić odpocząć przez 10 minut. Po tym czasie na posypanym mąka stole rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 0,5cm nie więcej.
  • 4. Nożem bądź radełkiem wycinamy place romby i pozastawiamy na 5 minutek w tym czasie rozgrzewamy olej w rondelku.
  • 5. Wrzucamy ciastka na gorący tłuszcz i smażymy do zarumienienia z obu stron. Odsączamy na papierowym ręczniku. Kiedy wszystkie upieczemy polewamy płynnym miodem i posypujemy cukrem pudrem..
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować