Tawa tawas (mąka żytnia)

0 (0 ocen)

Te ciastka przypadkiem gdzieś mi się rzuciły w oczy.Poszukałam trochę i znalazłam je na blogu Kuchni Ireny i Andrzeja.Jest to boliwijska potrawa, na blogu polecana jako słodki obiad.Jednak dla mnie ewidentnie kojarzą mi się ze słodyczami, jako deser czy przekąska.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki żytniej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka masła
    1 łyżeczka soli
    2 jajka
    1/2 szklanki wody lub mleka

    dodatkowo:
    2 szklanki oleju rzepakowego
    cukier puder i/lub miód
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Tawa tawas (mąka żytnia) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ymieszać mąkę, proszek i sól. Dodać masło i jajka. Zarobić dodając partiami wodę, do momentu, aż ciasto będzie elastyczne. Odstawić je pod przykryciem na 10 minut.
  • 2. Stolnicę lub blat wysypać mąką. Rozwałkować ciasto na ok. 5mm. Ponacinać je ukośnie w romby.
  • 3. Olej rozgrzać w garnku. Gdy będzie gorący, smażyć w nim ciastka na złoty kolor z obydwu stron. Wyciagać łyżką cedzakową i rozkładać na papierowych ręcznikach, aby odcedzić tawa tawas z nadmiaru tłuszczu.
    Po wystudzeniu polać obficie miodem i/lub posypać cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka żytnia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować