Tawa tawas

5 (169 ocen)

Tawa-Tawas to popularne boliwijskie ciasteczka w kształcie rombów, których nazwa oznacza "cztery". Smaży się je na głębokim tłuszczu na rumiano. Jeszcze letnie polewa się płynnym miodem i posypuje cukrem pudrem. W smaku trochę podobne do pączków, ale zdecydowanie szybciej się je robi.

Składniki:


  • 1-1,5 szkl* mąki pszennej typ 500
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/4 łyżeczki soli
    1 jajko
    1 łyżeczka miękkiego masła
    125 ml mleka
    olej rzepakowy do smażenia
    płynny miód
    cukier puder
Wystaw ocenę:

5 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tawa tawas - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do misy miksera dodać resztę składników i za pomocą końcówki do ciast drożdżowych tzw hak zmiksować na gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto powinno być elastyczne nie może się kleić do rak. Ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Pokroić w romby i smażyć na gorącym oleju do zrumienienia z obu stron. Przełożyć na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiary tłuszczu. Jeszcze ciepłe polać płynnym miodem i oprószyć cukrem pudrem.
    * W zależności jak duże jajko i jaka mąka zaczynamy od 1 szklanki mąki. Potem stopniowo dosypujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować