Tartaletki z kremem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Tartaletki mają to do siebie, że znikają zdecydowanie szybciej niż je się robi. Cudowna krucha przekąska i puszysty krem w połączeniu z kwaskowatymi owocami. Idealna do popołudniowej kawy

  • 60 min

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    1,5 szkl. mąki pszennej
    150 g masła
    1 jajko
    szczypta soli

    Krem:
    2 opak. Almette śmietankowy
    3 żółtka
    1 łyżka cukru pudru
    1 tabliczka białej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tartaletki z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, sól i pokrojone masło i zagniatamy całość do uzyskania jednolitej całości. Powstałe ciasto formujemy w kulkę, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez ok. 1 godz.

  • 2. Ciasto wykładamy do foremek, spód dziurkujemy widelcem. Na wierzchu każdej układamy folię aluminiową, wsypujemy ryż lub fasolę, aby obciążyć tartaletki. Pieczemy w temp. 200 stopni C przez ok. 15 min.

  • 3. W czasie, gdy tartaletki się pieką przygotowujemy krem. Żółtka ucieramy na parze na puszystą masę. Czekoladę roztapiamy w osobnej miseczce (też na parze). Utarte żółtka łączymy z czekoladą, dodajemy cukier puder (opcjonalnie) i stopniowo dodajemy serki. Miksujemy całość na gładką masę. Chłodzimy w lodówce

  • 4. Upieczone tartaletki studzimy na kratce, napełniamy kremem i układamy owoce lub konfiturę - u mnie porzeczki posypane cukrem i konfitura z jeżyn
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować