Tartaletki mają to do siebie, że znikają zdecydowanie szybciej niż je się robi. Cudowna krucha przekąska i puszysty krem w połączeniu z kwaskowatymi owocami. Idealna do popołudniowej kawy
Tartaletki z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, sól i pokrojone masło i zagniatamy całość do uzyskania jednolitej całości. Powstałe ciasto formujemy w kulkę, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez ok. 1 godz.
2.Ciasto wykładamy do foremek, spód dziurkujemy widelcem. Na wierzchu każdej układamy folię aluminiową, wsypujemy ryż lub fasolę, aby obciążyć tartaletki. Pieczemy w temp. 200 stopni C przez ok. 15 min.
3.W czasie, gdy tartaletki się pieką przygotowujemy krem. Żółtka ucieramy na parze na puszystą masę. Czekoladę roztapiamy w osobnej miseczce (też na parze). Utarte żółtka łączymy z czekoladą, dodajemy cukier puder (opcjonalnie) i stopniowo dodajemy serki. Miksujemy całość na gładką masę. Chłodzimy w lodówce
4.Upieczone tartaletki studzimy na kratce, napełniamy kremem i układamy owoce lub konfiturę - u mnie porzeczki posypane cukrem i konfitura z jeżyn
Komentarze