Tartaletki z budyniem i owocami

4.5 (147 ocen)

Tartaletki robi się szybko. Sa smaczne i zachwycają swym pięknym wyglądem.

Składniki:

  • Tartaletki
    3 szkl mąki
    200 g margaryny
    2 żółka
    2-3 łyżki gęstej śmietany
    3 szkl cukru pudru
    tłuszcz do wysmarowania foremek


    Wypełnienie:

    1 op budyniu waniliowego bądź śmietankowego
    kilka łyżek dżemu z czarnej porzeczki
    garść truskawek
    1 galaretka truskawkowa
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Tartaletki z budyniem i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę posiekaj z mąką . Dodaj żółtka, cukier puder i śmietanę zagnieć ciasto
  • 2. Z ciasta uformuj kulę i zwiń ją w folię spożywczą. Włóż do lodówki na ok 40 minut
  • 3. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok.1 cm. Foremki wysmarowac tłuszczem i wylepiac je ciastem. Piec w 170 stopniach na złoty kolor. babeczki wyjmować gorące z form i ostudzić
  • 4. Budyń ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  • 5. Jeszcze ciepły budyń wyłóż do tartaletek
  • 6. Galaretkę rozpuść w 300 ml gorącej wody.
    Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki.
    Pokrój truskawki na plasterki
  • 7. Na tartaletkach z budyniem poukładaj kilka plasterków truskawek, zrób kleksa z dżemu. Tartaletki delikatnie polej tężejącą galaretka. Odstaw do lodówki by schłodzić.
    Poozdabiaj listkiem melisy
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować