Szynkowar-smaczna wędlina drobiowy john.... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.umyte mięso i osuszone na ręczniku papierowym pokroić na 2-3 cm kawałki/paski, włożyć do miski i dodać świeże mięsko mielone.........
wsypać peklosmaczek, przyprawę John, żelatynę, wlać wodę i ręką wyrabiać na kleistą masę...........
do szynkowara włożyć woreczek (można bez woreczka)i nakładać mięso ubijając je dłonią lub łyżką............
w trakcie wiązania woreczka usunąć nadmiar powietrza, nałożyć nakładkę i docisnąć sprężyną - odstawić do lodówki na 48 godzin
2.ze 3 godziny przed parzeniem wyjąć szynkowar z lodówki, do garnka włożyć krzyżak lub szmatkę, postawić szynkowar z termometrem wlać pod rant wody i jak temperatura dojdzie do 85C zmniejszyć ogień (nie gotować) i parzyć 65 minut
3.po zakończeniu parzenia wyjąc szynkowar, ostudzić i schować do lodówki na całą noc - szynkowar polać gorącą wodą i wyjąć mięsko z szynkowara
Komentarze