Szynkowar-smaczna wędlina drobiowy John....

4.5 (151 ocen)

drobiowy John jest pyszną wędliną do pieczywa i co najważniejsze: wiem co jem w wędlinie...............SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • pierś kurczaka 30 dag, mięso indyka 35 dag, mielone drobiowe 20 dag, peklosmaczek K 2 łyżeczki płaskie, żelatyna 2 łyżeczki, przyprawa Natura Smak-John 3 łyżeczki płaskie, woda zimna 3/4 szklanki
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Szynkowar-smaczna wędlina drobiowy john.... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. umyte mięso i osuszone na ręczniku papierowym pokroić na 2-3 cm kawałki/paski, włożyć do miski i dodać świeże mięsko mielone.........

    wsypać peklosmaczek, przyprawę John, żelatynę, wlać wodę i ręką wyrabiać na kleistą masę...........

    do szynkowara włożyć woreczek (można bez woreczka)i nakładać mięso ubijając je dłonią lub łyżką............

    w trakcie wiązania woreczka usunąć nadmiar powietrza, nałożyć nakładkę i docisnąć sprężyną - odstawić do lodówki na 48 godzin
  • etap 2. ze 3 godziny przed parzeniem wyjąć szynkowar z lodówki, do garnka włożyć krzyżak lub szmatkę, postawić szynkowar z termometrem wlać pod rant wody i jak temperatura dojdzie do 85C zmniejszyć ogień (nie gotować) i parzyć 65 minut
  • etap 3. po zakończeniu parzenia wyjąc szynkowar, ostudzić i schować do lodówki na całą noc - szynkowar polać gorącą wodą i wyjąć mięsko z szynkowara
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować