Domowa wędlina - karkówka w majeranku (szynkowar)

4.5 (181 ocen)

Aromatyczne i smaczne mięso na kanapki. Przygotowanie domowej wędliny nie jest trudne a efekt jest znakomity

Składniki:

  • 1kg karkówki
    2 łyżki soli do peklowania
    ½ łyżeczki pieprzu
    1 łyżeczka majeranku
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka żelatyny
    100ml wody
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Domowa wędlina - karkówka w majeranku (szynkowar) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę oczyszczamy i kroimy w grubą kostkę. Połowę ( te bardziej tłuste kawałki ) przepuszczamy przez maszynke do mielenia mięsa lub blendujemy.
  • 2. Zmieloną i pokrojoną w kostkę karkówkę przekładamy do miski, dodajemy sól peklową, pieprz, majeranek, przeciśnęity przez praskę czosnek, żelatynę oraz wlewany wodę. Całość dobrze wyrabiamy około 10 min. Tak przygotowane mięso przekładam do miski i przykrywamy. Wstawiam do lodówki na min 2 dni aby się zamarynowało. Po 24h mięso wyrabiamy i ponownie wstawiam pod przykryciem do lodówki.
  • 3. Szynkowar o pojemności 1,5kg wykładamy woreczkiem. Zamarynowane mięso przekładam do szynkowara i ścisle ubijam tak aby nie było pustych przestrzeni. Woreczek zakrecam ale nie zawiązuje i zamykam szynkowar.
  • Domowa wędlina - karkówka w majeranku 4. Całość parzymy w garnku z wodą o temparaturze 75-80 stopni prze 2h. Po wyjęciu szynkowar studzimy w zimnej wody i ostudzony wstawiamy na całą noc do lodówki. Nastepnego dnia wyjmujemy gotową wędlinę i podajmy.

Porady

Smak domowej wędliny można wzbogacić dodając inne ulubione przyprawy lub dodatki np. marynowane pieczarki lub paprykę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Majeranek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować