Swojska wędlina

4.99 (169 ocen)

  • 30 min

Wędlina pyszna, zdrowa bez konserwantów

  • 30 min

Składniki:

  • 2 kg boczku
    2 kg szynki
    2 kg polędwicy
    2 kg karkówki
    1 główka czosnku
    kilka ziarenek pieprzu
    kilka ziarenek ziela angielskiego
    około 6 listków laurowych
    sól peklowana
Wystaw ocenę:

4.99 (169 ocen)

Zobacz również:

Wędliny Szynki

Swojska wędlina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-08xc10x 1. Mięso dokładnie natrzeć solą. Ułożyć ciasno w garnku emaliowanym. Czosnek pokroić na plasterki. Ziele angielskie , liście laurowe, pieprz i czosnek położyć między kawałkami mięsa. Garnek przykryć pokrywką. Wstawić do lodówki na około 3 dni. Raz na dobę mięso należy przełożyć , żeby jednakowo się zamarynowało. Powinno mieć ładny różowy kolor. Po 3 dniach każdy kawałek mięsa włożyć do siatki, związać i dać do wędzenia.

Porady

Tak zamarynowane mięso można upiec w piekarniku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować