Szynka dziadka feliksa (szynkowar) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przyprawy oprócz soli peklowej zmiażdzyć w moździerzu, dokładnie je ucierająć na proszek.
2.Mięso oczyścić i pokroić w plastry. Każdy kawałek mięsa rozbić delikatnie tłuczkiem i przełożyć do miski. Posypać mieszanką ziół, sola peklową, żelatyną i dodać wodę. Dokładnie wszystko wymieszać i wyrabiać mięso około 10 min aż mięso wchlonie całą wodę i bedzie dokładnie pokryte przyprawami.
3.Szynkowar wyłożyć woreczkiem, przełożyć do niego mięso dokładnie dociskająć tak aby pozbyć się wolnych przestrzeni. Woreczek zakręcić ale nie zawiązywać. Szynkowar zamknąć i wstawić na 24h do lodówki.
4.Następnego dnia szynkowar przełożyć do garnka i zalać wodą tak aby poziom wody był ponad poziom mięsa w szynkowarze. Szynkę parzymy przez 2h w temperaturze 82-90 stopni. Po upływie 2h szynkowar wstawić do zimnej wody i wystudzić, schować do lodówki na całą noc. Szynkę wyjmować z szynkowara następnego dnia.
Komentarze