Szynka dziadka Feliksa (szynkowar)

4.5 (194 ocen)

Domowa wędlina nie ma sobie równych, aż się prosi o zjedzenie.

Składniki:

  • 1-1,5kg szynki wieprzowej
    2 łyżki przyprawy Dziadka Feliksa lub
    domowa mieszanka przypraw: owoce jałowca, kolendra, pieprz, ziele angielskie, liśc laurowy, majeranek, cząber, rozmaryn i tymianek
    2 łyżki soli peklowej
    2 łyżeczki żelatyny spożywczej
    125ml wody
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Wędliny Szynki

Szynka dziadka feliksa (szynkowar) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przyprawy oprócz soli peklowej zmiażdzyć w moździerzu, dokładnie je ucierająć na proszek.
  • 2. Mięso oczyścić i pokroić w plastry. Każdy kawałek mięsa rozbić delikatnie tłuczkiem i przełożyć do miski. Posypać mieszanką ziół, sola peklową, żelatyną i dodać wodę. Dokładnie wszystko wymieszać i wyrabiać mięso około 10 min aż mięso wchlonie całą wodę i bedzie dokładnie pokryte przyprawami.
  • 3. Szynkowar wyłożyć woreczkiem, przełożyć do niego mięso dokładnie dociskająć tak aby pozbyć się wolnych przestrzeni. Woreczek zakręcić ale nie zawiązywać. Szynkowar zamknąć i wstawić na 24h do lodówki.
  • 4. Następnego dnia szynkowar przełożyć do garnka i zalać wodą tak aby poziom wody był ponad poziom mięsa w szynkowarze. Szynkę parzymy przez 2h w temperaturze 82-90 stopni. Po upływie 2h szynkowar wstawić do zimnej wody i wystudzić, schować do lodówki na całą noc. Szynkę wyjmować z szynkowara następnego dnia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować