Domowa wędlina - łopatka z papryką (szynkowar)

4.5 (181 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Aromatyczna i smaczna domowa wędlina z dodatkiem papryki na kanapki.

Składniki:

  • 1kg łopatki wieprzowej
    2 łyżki soli do peklowania
    ½ łyżeczki pieprzu
    2 łyżki suszonych płatków papryki
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka żelatyny
    100ml wody
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Domowa wędlina - łopatka z papryką (szynkowar) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę oczyszczamy i kroimy w grubą kostkę. Połowę ( te bardziej tłuste kawałki ) przepuszczamy przez maszynke do mielenia mięsa lub blendujemy.
  • 2. Zmieloną i pokrojoną w kostkę łopatkę przekładamy do miski, dodajemy sól peklową, pieprz, płatki papryki, przeciśnięty przez praskę czosnek, żelatynę oraz dodajemy wodę. Całość dobrze wyrabiamy około 10 min. Tak przygotowane mięso przekładam do miski i przykrywamy. Wstawiam do lodówki na min 2 dni aby się zamarynowało. Po 24h mięso wyrabiamy i ponownie wstawiam pod przykryciem do lodówki.
  • 3. Szynkowar o pojemności 1,5kg wykładamy woreczkiem. Zamarynowane mięso przekładam do szynkowara i ścisle ubijam tak aby nie było pustych przestrzeni. Woreczek zakrecam ale nie zawiązuje i zamykam szynkowar.
  • 4. Całość parzymy w garnku z wodą o temparaturze 75-80 stopni prze 2h. Po wyjęciu szynkowar studzimy w zimnej wody i ostudzony wstawiamy na całą noc do lodówki. Nastepnego dnia wyjmujemy gotową wędlinę i podajmy.

Porady

Zamiast suszonych płatków papryki można dodać porkoroją w drobna kostke marynowaną paprykę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować