Szynka pieczona w cieście

4.49 (164 ocen)

To danie mimo iż wymaga długich przygotowań jest wprost cudowne w smaku:) mięsko rozpływa się w ustach:)

Składniki:

  • szynka wieprzowa z kością (łopatka)
    sól, pieprz, liście laurowe,1 gł. czosnku
    na ciasto: ok 3 szkl. mąki + woda ok 1 szkl
Wystaw ocenę:

4.49 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szynka pieczona w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę nacieramy solą, szczególnie dokładnie powcierać sól przy kości.
    Układamy ją w dużej misce metalowej ( jeśli ktoś takowej nie ma może być np blacha od ciasta) na wierzch układamy liście laurowe i ok 5 ząbków czosnku w plasterkach. Całość nakrywamy lnianą ściereczką. Następnie przez 7 kolejnych dni raz dziennie nacierać ją sokiem który wypuści (dokładnie przy kości) i raz dziennie ją obracać. 7 dnia w południe ją porządnie umyć pod wodą i na kilka godz. namoczyć w wodzie.
    Wieczorem wykładamy ją na blaszkę i obwijamy lnianą ściereczką.
    Tak pozostawiamy ją do rana.
  • szynka naszpikowana 2. Następnego dnia rano szynkę musimy naszpikować. Polega to na nakłuwaniu jej nożem na ok 1 cm(najlepszy jest nóż z ostrym końcem).
    Następnie do dziurki wkładamy kawałek listka laurowego i na czubek noża nabieramy pieprz, który umieszczamy w dziurce, na koniec wciskamy połowę ząbka czosnku. Tym sposobem szpikujemy całą szynkę co kawałek
  • szynka w cieście 3. Z mąki i wody wyrabiamy ciasto. wodę dolewamy stopniowo. Ciasto powinno byś elastyczne. Następnie je rozwałkowujemy.
    Misi być dostatecznie duże żeby zakryło całą szynkę.
    owijamy nim szynkę dokładnie następnie układamy je na płaskiej blaszce łączeniem do dołu.
  • ciasto 4. Szynkę pieczemy tyle godzin ile ma kg. Tak więc 3 kg szynkę pieczemy 3 godziny. W trakcie pieczenia jak ciasto mocno zbrązowieje kładziemy na nie namoczoną lnianą ściereczkę. Co jakiś czas ( co ok 30 min) ponownie ściereczkę namaczamy i kładziemy na ciasto.
    Po ok. 2,5h pieczenia ściągamy z wierzchu ciasto( tego pod szynką nie ruszamy) i pieczemy ok 30 min samą szynkę.
    Z ciekawostek ciasto samo w sobie też jest pyszne:)
  • ciasto 5. Szynkę pieczemy tyle godzin ile ma kg. Tak więc 3 kg szynkę pieczemy 3 godziny. W trakcie pieczenia jak ciasto mocno zbrązowieje kładziemy na nie namoczoną lnianą ściereczkę. Co jakiś czas ( co ok 30 min) ponownie ściereczkę namaczamy i kładziemy na ciasto.
    Po ok. 2,5h pieczenia ściągamy z wierzchu ciasto( tego pod szynką nie ruszamy) i pieczemy ok 30 min samą szynkę.
    Z ciekawostek ciasto samo w sobie też jest pyszne:)

Porady

Szynka smakuje znakomicie zarówno na ciepło jako danie główne do obiadu, jak i na zimno jako obkład do chleba

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować