Wileńskie śledzie smażone

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Danie to jest przekazywane w mojej rodzinie od wielu pokoleń. Generalnie jest to nieodłączna część kolacji wigilijnej, ale jego wyjątkowy smak sprawia że robię je znacznie częściej.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 4 płaty matiasów bez ości
    3/4 szkl oleju lnianego ( lub rzepakowego) osobiście wolę lniany
    ok 1,5 kg cebuli pokrojonej w talarki
    7-8 łyż. mąki

Wileńskie śledzie smażone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie namaczamy w wodzie przez ok 2 h.
    następnie kroimy je w kostkę.
    Na dużą patelnie wrzucamy cebulę. Powinno jej być tyle by patelnia była pełna ale nie kopiasta tzn płasko równo ze ściankami patelni.
    Cebulę zalewamy 3/4 szkl. oleju i podsmażamy aż cebula zrobi się złota.
  • smażenie 2. Następnie robimy gniazdko i wrzucamy śledzie. Smażymy na średnim ogniu cały czas mieszając od spodu. Nie wolno dopuścić by cebula się przypaliła.
    Jak śledzie zrobią się białe zasypujemy wierzch mąką .
    Podczas mieszania co jakiś czas doduszać łużką wszystko do dna patelni i odczekać chwilkę by powstała skorupka następnie dokładnie ją zeskrobując z dna mieszać dalej.
    Całość smażymy aż śledzie zrobią się złote.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy