Makkagigi

0 (0 ocen)

Mój przysmak z dzieciństwa, niestety nie mam zdjęcia ponieważ zazwyczaj robię go tylko w okresie świątecznym, a do świąt jeszcze troszkę zostało:)

Składniki:

  • 1 kg maku, 2 szkl. miodu, 20 dag łuskanych orzechów włoskich

Makkagigi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak opłukać i osączyć na sicie. Orzechy posiekać.
    Miód zagotować w rondelku, gdy delikatnie się zarumieni wrzucić mak i orzechy.
    Wymieszać i jeszcze chwilkę podgotować.
    Masę wyłożyć na stolnicę i przycisnąć deską tak by powstał cienki placek.
    Gdy masa lekko przestygnie, zagnieść ją jak ciasto i ponownie przydusić deską. Jeszcze ciepłą pokroić na małe kawałki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy