Szybka Kremówka

4.46 (161 ocen)

  • Łatwy

Każdy lubi Kremówki, ten przepis jest dla osób które nie mają zbyt dużo czasu na gniecenie ciasta francuskiego

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna ( składniki na ciasto): 2 szklanki
    - masło - kostka: 250 gramów
    - żółtka jajek: 2 sztuki
    - woda zimna: 5 łyżek
    - mleko do kremu: 1 litr
    - cukier do kremu: 1 szklanka
    - jajka do kremu: 4 sztuki
    - maka pszenna do kremu: 5 łyżek
    - mąka ziemniaczana do kremu: 5 łyżek
    - masło do kremu: 1 łyżka
    - cukier wanioliowy do kremu: 1 sztuka
    - cukier puder do posypania: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

4.46 (161 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szybka kremówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę wsiekujemy z masłem, dodajemy żółtka u trzepane z wodą na kogel mogel i zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie równe części rozwałkowujemy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C. przez ok. 15- 20 min.
    Krem: Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy obie mąki, roztrzepane jajka z cukrem i masło. Stawiamy garnek na małym ogniu i gotujemy aż kem zgęstnieje. Przekładamy kremem i posypujemy cukrem pudrem. Kroimy kremówkę dopiero po ostudzeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować