Szwedzka grochówka z musztardą

0 (0 ocen)

Szwedzka grochówka różni się od polskiej dodatkiem musztardy oraz przypraw, obowiązkowo muszą się w niej znaleźć tymianek i majeranek. Niezastąpionym dodatkiem do grochówki pozostaje boczek. Zupę przygotowuję się szybko, jest bardzo smaczna.

Składniki:

  • • 450g grochu (pół na pół całego i połówek),
    • 2,5l wody,
    • 300g surowego boczku,
    • 1 marchewka,
    • 1 duża cebula,
    • 1 łyżeczka tymianku,
    • 1 łyżeczka majeranku,
    • Szczypta imbiru,
    • 1 liść laurowy,
    • 2 ziela angielskie,
    • 3 łyżki musztardy,
    • Sól,
    • Pieprz,
    • Boczek wędzony do podania,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Szwedzka grochówka z musztardą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szwedzka grochówka z musztardą 1. Groch dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Zalej go 2,5l wody i odstaw na noc, aby się namoczył.
  • Szwedzka grochówka z musztardą 2. Następnego dnia do grochu dodaj boczek, ziele angielskie i liść laurowy oraz zeszkloną na patelni cebulę. Gotuj do miękkości grochu. Po około pół godziny od zagotowania dodaj pokrojoną w talarki marchewkę. Pod koniec gotowania dodaj musztardę i przyprawy, dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Ugotowany boczek wyjmij, pokrój w kostkę i ponownie przełóż do zupy. Zupę podawaj z pieczywem i zrumienionym na patelni wędzonym boczkiem.
    Życzę smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować