Racuchy możesz podać oprószone cukrem pudrem, z dodatkiem dżemu np. powideł śliwkowych. Są pyszne, mięciutkie, pulchne, o pięknym pomarańczowym kolorze.
Racuchy dyniowe z jabłkiem i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsyp mąkę. Zrób dołek i wkrusz tam drożdże. Drożdże zasyp cukrem i zalej połową mleka. Miskę przykryj i odstaw na kwadrans (drożdże zaczną pracować).
2.Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
3.Następnie dodaj resztę mleka, wódkę i puree z dyni. Wymieszaj.
4.Dodaj jabłka i żurawinę, wymieszaj. Miskę z ciastem odstaw na 1 godzinę do podrośnięcia (pod przykryciem).
Rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Nakładaj łyżką ciasto i utwórz kształt racucha. Racuchy smaż na rumiano z obu stron. Uważaj, aby olej nie był za mocno rozgrzany.
5.Rozgrzej olej do smażenia. Nakładaj łyżką ciasto i utwórz kształt racucha. Racuchy smaż na rumiano z obu stron. Uważaj, aby olej nie był za mocno rozgrzany.
Komentarze