Racuchy dyniowe z jabłkiem i żurawiną

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Racuchy możesz podać oprószone cukrem pudrem, z dodatkiem dżemu np. powideł śliwkowych. Są pyszne, mięciutkie, pulchne, o pięknym pomarańczowym kolorze.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • • 330g mąki,
    • 20g świeżych drożdży,
    • Szczypta soli,
    • 1,5 łyżki cukru,
    • 1 szklanka letniego mleka,
    • 2/3 szklanki puree z dyni,
    • 1 łyżka wódki,
    • 2 jabłka,
    • 6 łyżek suszonej żurawiny,
    • Olej do smażenia,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Racuchy

Racuchy dyniowe z jabłkiem i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Do miski wsyp mąkę. Zrób dołek i wkrusz tam drożdże. Drożdże zasyp cukrem i zalej połową mleka. Miskę przykryj i odstaw na kwadrans (drożdże zaczną pracować).
  • 2 2. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
  • 3 3. Następnie dodaj resztę mleka, wódkę i puree z dyni. Wymieszaj.
  • 4 4. Dodaj jabłka i żurawinę, wymieszaj. Miskę z ciastem odstaw na 1 godzinę do podrośnięcia (pod przykryciem).
    Rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Nakładaj łyżką ciasto i utwórz kształt racucha. Racuchy smaż na rumiano z obu stron. Uważaj, aby olej nie był za mocno rozgrzany.
  • 5 5. Rozgrzej olej do smażenia. Nakładaj łyżką ciasto i utwórz kształt racucha. Racuchy smaż na rumiano z obu stron. Uważaj, aby olej nie był za mocno rozgrzany.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Dynia Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować