szpinakowe bułeczki

4.5 (150 ocen)

  • 2 godz.

Przepis powstał w wyniku poszukiwań dania dla chrzestnych mojej córki którzy są wegetarianami

  • 2 godz.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
    15 drożdży
    1,5 łyżeczki soli
    2 łyżki oleju
    200 ml ciepłej wody
    450 g szpinaku (może być mrożony)
    4 ząbki czosnku
    1 łyżka masła
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Przekąski

Szpinakowe bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelnię z łyżką łyżkę masła wrzucamy szpinak i smażymy aż wyparuje z niego woda. Przez praskę wyciskamy czosnek, dodajemy sol i pieprz.Czekamy na wystudzenie a w tym czasie
    Mieszamy mąkę, drożdże, sól i olej.Delikatnie dolewamy ciepłą wodę.
    do uzyska zwartej masy, odchodzącej od ręki.
    Gotowe ciasto przykrywamy szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. godzinę.Po tym czasie
    wykładamy ciasto na blat i rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości 1 cm.i rozsmarowujemy na
    szpinak, zostawiając ok. 2 cm ciasta z każdego boku.Zwijamy ciasto i tniemy na równe części i
    układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
    Przykrywamy ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 40minut.
    W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
    Wstaw ślimaczki i piecz przez ok.30 minut, aż lekko zbrązowieją.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować