Szpinakowe bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelnię z łyżką łyżkę masła wrzucamy szpinak i smażymy aż wyparuje z niego woda. Przez praskę wyciskamy czosnek, dodajemy sol i pieprz.Czekamy na wystudzenie a w tym czasie
Mieszamy mąkę, drożdże, sól i olej.Delikatnie dolewamy ciepłą wodę.
do uzyska zwartej masy, odchodzącej od ręki.
Gotowe ciasto przykrywamy szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. godzinę.Po tym czasie
wykładamy ciasto na blat i rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości 1 cm.i rozsmarowujemy na
szpinak, zostawiając ok. 2 cm ciasta z każdego boku.Zwijamy ciasto i tniemy na równe części i
układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Przykrywamy ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 40minut.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Wstaw ślimaczki i piecz przez ok.30 minut, aż lekko zbrązowieją.
Komentarze