Bułeczki szpinakowe z masłem czosnkowym

4.5 (187 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Pyszne, z chrupiącą skórką i porcją pysznego żelaza prosto ze szpinaku. Sposób na przemycenie tego nielubianego przez dzieci warzywa. ;)

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    500 g mąki chlebowej
    duża garść szpinaku
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    250 ml mleka
    50 g roztopionego masła
    1 jajko
    50 g drożdży

    Dodatkowo:

    100 g masła
    4 ząbki czosnku
    spora szczypta soli
    1 jajko
    + ew. mąka do podsypywania
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułeczki szpinakowe z masłem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy sól oraz cukier i ucieramy aż zaczną pracować. Posypujemy odrobiną mąki i odstawiamy na dziesięć minut.

    Z mąki usypujemy kopiec, robimy dziurkę, wbijamy jajko, dodajemy masło, rozczyn drożdżowy oraz drobno posiekany szpinak. Wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez godzinę.

    Następnie ciasto dzielimy na osiem części i formujemy bułeczki. Ja zwijałam w takie pseudo warkoczyki, ale zwykłe okrągłe też będą świetne. ;) Można też zrobić mini bagietki.

    Bułki nacinamy i smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, grzanie z dołu z termoobiegiem przez 20 - 25 minut.

    Masło doprawiamy startym czosnkiem i solą.

    Upieczone bułeczki smarujemy w miejscach nacięć masełkiem czosnkowym.

    Najlepsze na gorąco, sprawdzą się doskonale na pikniku i grillu. ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Czosnek Masło Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować