Bułeczki szpinakowe z masłem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy sól oraz cukier i ucieramy aż zaczną pracować. Posypujemy odrobiną mąki i odstawiamy na dziesięć minut.
Z mąki usypujemy kopiec, robimy dziurkę, wbijamy jajko, dodajemy masło, rozczyn drożdżowy oraz drobno posiekany szpinak. Wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez godzinę.
Następnie ciasto dzielimy na osiem części i formujemy bułeczki. Ja zwijałam w takie pseudo warkoczyki, ale zwykłe okrągłe też będą świetne. ;) Można też zrobić mini bagietki.
Bułki nacinamy i smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, grzanie z dołu z termoobiegiem przez 20 - 25 minut.
Masło doprawiamy startym czosnkiem i solą.
Upieczone bułeczki smarujemy w miejscach nacięć masełkiem czosnkowym.
Najlepsze na gorąco, sprawdzą się doskonale na pikniku i grillu. ;)
Komentarze