SZPINAKOWE SZASZŁYKI

5 (178 ocen)

  • 1 godz. 20 min

To danie to kolejny dowód na to jak idealnym dodatkiem do szpinaku jest czosnek. Szybka , prosta potrawa podana w sposób niebanalny, oryginalny, do tego w towarzystwie popularnego w naszych domach kurczaka.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto na naleśniki:

    3 jajka
    1 i ½ szklanki wody mineralnej gazowanej
    1 i ½ szklanki mleka
    1 i ½ szklanki mąki pszennej
    ½ szklanki mąki żytniej razowej
    szczypta soli
    szczypta ziół prowansalskich

    Farsz:

    450g mrożonego szpinaku
    270g sera fety
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki masła
    świeży zmielony pieprz
    350g fileta z kurczaka

    Zioła do marynaty fileta z kurczaka:

    zioła prowansalskie, oregano, rozmaryn, tymianek, świeży zmielony pieprz kolorowy

Wystaw ocenę:

5 (178 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Szpinakowe szaszłyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-21lfxg5 1. Kurczaka zamarynować w ziołach, owinąć w folię aluminiową, upiec
    w piekarniku nagrzanym do 170°C około 20 minut.
  • image-0sqoc1t 2. Ciasto naleśnikowe.
    Do miski wbić 3 jajka, dodać wodę gazowaną, mleko, wsypać mąki oraz szczyptę soli i zioła prowansalskie. Składniki zmiksować i usmażyć naleśniki (10 sztuk).
  • 3. Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na maśle, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i całość smażyć kilka minut. Po tym czasie dodać rozmrożony szpinak, doprawić świeżo zmielonym pieprzem
    i smażyć około 5 minut.
  • image-1ll3mkw 4. Do szpinaku dodać pokruszony ser feta i kurczaka pokrojonego w drobną kostkę.Składniki dokładnie wymieszać i doprawić pieprzem.
  • image-2629dg9 5. Farsz rozsmarować na 1/3 powierzchni każdego naleśnika, następnie zwinąć w rulon i ułożyć 5 naleśników ściśle jeden obok drugiego.Odkroić końcówkę każdego naleśnika z obydwu stron. Wbić patyczki do szaszłyków przez wszystkie naleśniki, przekroić wszystkie naleśniki pomiędzy patyczkami. Czynność powtórzyć z nastepnymi 5 naleśnikami.
  • image-0qb1s8f 6. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180°C do momentu
    aż się zarumienią.

Porady

Kurczaka można zastąpić np. mięsem wieprzowym lub rybą .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Kurczak Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować