Szczawianka

4.5 (159 ocen)

Zupa zw szczawiu, może nie jest zbyt oryginalna, ale za to niezwykle smaczna :)

Składniki:

  • 250-300 g liści szczawiu
    1 pętko kiełbasy cienkiej
    2 skrzydełka kurczaka
    po 2 jajka na osobę
    sól
    pieprz
    marchew
    pietruszka
    seler
    1/2 szklanki śmietany
    1 łyżka mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Szczawianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka myję, zalewam woda, wrzucam umyte i obrane warzywa i gotuje wszystko do miękkości. Wywar przecedzam i dodaję kiełbasę drobno pokrojoną. Gotuje kilkanaście minut. Szczaw myję, usuwam ogonki, kroje w paski i wrzucam do wywaru. Wszystko gotuję kilka minut, doprawiam solą i pieprzem. Śmietanę rozprowadzam z mąką, hartuję gorącą wodą i zabielam zupę. Jajka gotuję na twardo, obieram, kroję na ćwiartki i układam na talerzach. Każdą porcję zalewam zupą i podaję z ziemniaczanym puree posypanym koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szczaw

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować