Szaszłyki z polędwicą marynowaną w oranżadzie pomarańczowej

0 (0 ocen)

  • 12 godz.

Całonocne marynowanie mięsa w oranżadzie zdecydowanie dobrze mu zrobiło:-)

  • 12 godz.

Składniki:


  • ok. 350 g polędwiczki wieprzowej
    80 g boczku dojrzewającego pokrojonego w bardzo cienkie plasterki
    2 grube plastry bakłażana
    6 pieczarek
    ok. 300 ml pomarańczowej oranżady
    2 szczypty płatków chilli
    przyprawa do grilla ziołowa
    sól
    oliwa z oliwek rozmarynowa
    sos worcester
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Szaszłyki z polędwicą marynowaną w oranżadzie pomarańczowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • polędwica 1. Polędwicę pokroić w kostkę, włożyć do pojemnika(powinien być wyposażony w pokrywkę). Posypać solą, płatkami chilli i sporą ilością przyprawy do grilla, wymieszać
  • zalana oranżadą polędwica 2. Zalać oranżadą tak, aby całe mięso było przykryte i szczelnie zamknąć. Odstawić do lodówki na noc.
  • przyprawione pieczątki i bakłażan 3. Następnego dnia: Patyczki do szaszłyków namoczyć w wodzie. Pieczarki obrać, pokroić w kostkę razem z bakłażanem. Przełożyć do miski, polać oliwą i worcesterem, posolić i posypać przyprawą do grilla, wymieszać
  • gotowe do grillowania szaszłyki 4. Na namoczone wcześniej patyczki nabijać na przemian warzywa, kawałki boczku i mięsa. Ułożyć na tacce, grillować i zjeść:-)

Porady

Zamiast pomarańczowej oranżady można użyć limonkowej lub cytrynowej, również nadadzą miłego posmaku:-) Można skrócić czas marynowania, jeżeli nie mamy tyle czasu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Polędwica wieprzowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować