Szaszłyk na grzybku

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

szaszłyk duszony z grzybkami suszonymi............

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - łopatka wieprzowa bez kości: 1 kilogram
    - cebula średnia: 5 sztuk
    - suszone grzyby leśne: 1.5 szklanki
    - białe wino (ja użyłam Carlo rossi): 100 mililitrów
    - ocet balsamiczny: 3 łyżki
    - sos sojowy jasny: 3 łyżki
    - pieprz kolorowy mielony: 1 łyżeczka
    - przyprawa do szaszłyków z grilla: 1 łyżka
    - sól: 1 łyżeczka
    - olej do smażenia około: 50 mililitrów
    - mąka do obtaczania: 150 gramów
    - woda okolo: 300 mililitrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szaszłyk na grzybku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzybki namoczyć.
    Mięso umyć, osuszyć i pokroić w dużą kostkę.
    Cebulę obrać, umyć i pokroić w plastry ( 1 cebula na 1 szaszłyk )
  • 2. Pokrojone mięso wrzucić do miski, dodać wszystkie przyprawy i odstawić na około 40-50 minut.
    Po tym czasie na patyczki do szaszłyków nadziewać mięso na przemian z cebulą.
    Na patelni rozgrzać olej, szaszłyki obtoczyć w mące, kłaść je na tłuszcz i obsmażyć z każdej strony na złoty kolor.
  • 3. Gdy szaszłyki są podsmażone na wierzch wyłożyć grzyby, leciutko posolić i podlać wodą.
    Przykryć wszystko pokrywką i dusić do miękkości w miarę potrzeby podlewając wodą około 40 - 45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Suszone grzyby Cebula Łopatka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować