Barszcz biały na grzybku

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Barszcz biały gotowany na wywarze z suszonych grzybów i wędzonej kiełbasie to ciekawa wersja tej popularnej w Polsce zupy.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 średnich suszonych prawdziwków
    pętko wędzonej kiełbasy
    3 litry wody
    2-3 ziela angielskie
    2 liście laurowe
    łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
    500 ml zakwasu
    suszony liść chrzanu
    majeranek
    czosnek niedźwiedzi suszony (łyżka)
    ząbek czosnku
    200 ml słodkiej śmietanki 42%
    sól morska
    pieprz czarny świeżo mielony

    do podania:
    jajo gotowane na twardo
    kromka chleba
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Barszcz biały

Barszcz biały na grzybku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wody wrzucamy grzyby, liście laurowe, pieprz w kulkach, ziele angielskie, liść chrzanu i pętko kiełbasy. Gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Z wywaru wyławiamy przyprawy, żeby uniknąć udławienia liściem laurowym/chrzanu lub zielem angielskim. Do wywaru wlewamy zakwas, zagotowujemy. Dodajemy przeciśnięty czosnek, majeranek, czosnek niedźwiedzi, zaprawiamy słodką śmietanką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
    Barszcz podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo oraz kromką chleba.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować