Szarlotka z jabłkami

0 (0 ocen)

Przepis znalazłam z internetu. Trochę go pozmieniałam, i wyszło jak wyszło :)

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    3 szklanki (400 g) mąki orkiszowej razowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cynamonu• szczypta soli
    2 łyżki cukru wanilinowego
    80 g cukru trzcinowego
    200 g zimnego masła

    Nadzienie z jabłek:
    2 kg jabłek odmiany szara reneta
    sok z cytryny
    1 łyżeczka cynamonu w proszku
    ok. 5-6 łyżek cukru trzcinowego
    4 łyżki roztopionego masła

    Masa kajmakowo-orzechowa
    1/2 puszki masy kajmakowej ( dulce de leche )
    1/3 szklanki rozdrobnionych orzechów włoskich lub laskowych
    1/2 łyżeczki cynamonu

    oraz:• cukier puder z cukru trzcinowego i mielony cynamon do posypania oraz orzechy włoskie do dekoracji
    lody waniliowe do podania


    Forma o wymiarach 20 x 30 cm.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:
    Do misy miksera lub na stolnicę wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cynamon, sól, cukier wanilinowy, cukier trzcinowy oraz pokrojone w kosteczkę masło. Miksować łopatką miksera lub rozcierać masło z mąką palcami, ewentualnie siekać na desce nożem aż powstanie drobna kruszonka. Dodawać stopniowo po łyżeczce zimną wodę i łączyć składniki w jednolitą kulę z ciasta krótko zagniatając składniki. Podzielić na 2 części, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
    Nadzienie z jabłek:
    Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na plasterki, nie mieszać. Skropić sokiem z cytryny.
    Masa kajmakowo-orzechowa:
    Do miski włożyć masę kajmakową, dodać masło orzechowe, posolić (ok. 1/3 łyżeczki) jeśli masło nie było solone. Dodać cynamon i wymieszać.
    Pieczenie:
    Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Rozwałkować pierwszą część ciasta na papierze do pieczenia podsypując mąką, przenieść razem z papierem do formy ciastem do dołu, odkleić z góry papier. Ciastem wyłożyć spód formy, dokleić brakujące miejsca. Rozwałkować drugą część ciasta tak samo jak poprzednio.Na spód z ciasta wyłożyć masę kajmakowo-orzechową, następnie w 3 rządkach ułożyć jabłka na zakładkę (tak jak były krojone). Posypać je cynamonem, cukrem oraz posmarować roztopionym masłem. Przykryć drugim plackiem (przenosimy go zawijając ciasto na wałek). Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 45 minut na złoty kolor.

Porady

Forma o wymiarach 20 x 30 cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować