Nadzienie z jabłek:
2 kg jabłek odmiany szara reneta
sok z cytryny
1 łyżeczka cynamonu w proszku
ok. 5-6 łyżek cukru trzcinowego
4 łyżki roztopionego masła
Masa kajmakowo-orzechowa
1/2 puszki masy kajmakowej ( dulce de leche )
1/3 szklanki rozdrobnionych orzechów włoskich lub laskowych
1/2 łyżeczki cynamonu
oraz:• cukier puder z cukru trzcinowego i mielony cynamon do posypania oraz orzechy włoskie do dekoracji
lody waniliowe do podania
Szarlotka z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche:
Do misy miksera lub na stolnicę wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cynamon, sól, cukier wanilinowy, cukier trzcinowy oraz pokrojone w kosteczkę masło. Miksować łopatką miksera lub rozcierać masło z mąką palcami, ewentualnie siekać na desce nożem aż powstanie drobna kruszonka. Dodawać stopniowo po łyżeczce zimną wodę i łączyć składniki w jednolitą kulę z ciasta krótko zagniatając składniki. Podzielić na 2 części, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Nadzienie z jabłek:
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na plasterki, nie mieszać. Skropić sokiem z cytryny.
Masa kajmakowo-orzechowa:
Do miski włożyć masę kajmakową, dodać masło orzechowe, posolić (ok. 1/3 łyżeczki) jeśli masło nie było solone. Dodać cynamon i wymieszać.
Pieczenie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Rozwałkować pierwszą część ciasta na papierze do pieczenia podsypując mąką, przenieść razem z papierem do formy ciastem do dołu, odkleić z góry papier. Ciastem wyłożyć spód formy, dokleić brakujące miejsca. Rozwałkować drugą część ciasta tak samo jak poprzednio.Na spód z ciasta wyłożyć masę kajmakowo-orzechową, następnie w 3 rządkach ułożyć jabłka na zakładkę (tak jak były krojone). Posypać je cynamonem, cukrem oraz posmarować roztopionym masłem. Przykryć drugim plackiem (przenosimy go zawijając ciasto na wałek). Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 45 minut na złoty kolor.
Komentarze