Szarlotka, tarta z jabłkami

4.46 (196 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Jak już wspominałam wcześniej ostatnio kupiłam sobie formę do tary, w związku z tym zrobiłam danie odpowiednie na przystawkę a teraz przyszedł czas na deser. W lodówce znalazłam margarynę, w spiżarni miałam jabłka, więc zrobiłam tartę z jabłkami. PYCHA :)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE:
    -150 g margaryny
    -240 g mąki
    -80 g cukru kryształ
    -1 jajko i 1 żółtko
    -szczypta soli
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    JABŁKA:
    -8 średnich jabłek
    -5 łyżek cukru kryształ
    -2 łyżeczki cynamonu
    -sok z cytryny
Wystaw ocenę:

4.46 (196 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Szarlotka, tarta z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników na ciasto zagniatamy ciasto kruche. Dzielimy je na dwie części, jedna z nich musi być większa ok 3/4 ciasta. Placki zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min.
  • 2. Gdy ciasto chłodzi się w lodówce, zajmujemy się jabłkami. Jabłka myjemy, obieramy i tarkujemy na dużych oczkach. Jabłka skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier i cynamon, wszystko razem mieszamy. Przed wyłożeniem na cisto tarty odciskamy nadmiar soku.
  • 3. Większą część ciast kruchego rozwałkowujemy i dokładnie wylepiamy nim formę tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem i blaszkę wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 min.
  • 4. Na podpieczony spód ciasta wykładamy odsączone jabłka. Z drugiej, mniejszej części ciasta wycinamy paski, które układamy w szachownicę na jabłkach.Tak przygotowaną tarę ponownie wkładamy do piekarnika na ok 30 min aż szachownica się zrumieni. Po wyciągnięciu szarlotki z piekarnika oprószamy je cukrem pudrem.

Porady

Taka tarta najlepiej smakuje na ciepło z lodami waniliowymi i przepyszną kawą :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować