Szarlotka z krojonymi jabłkami

4.99 (156 ocen)

  • 60 min

Pachnąca cynamonem szarlotka, to jedno z najbardziej lubianych ciast przez moją rodzinę i moich gości.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto

    żółtka 5 szt
    mąka 3 szkl
    masło albo margaryna 1 kostka (250g)
    cukier 1/2 szkl
    śmietana ok 2 łyżki

    Pianka

    białka 5 szt
    cukier 1/2 szkl
    budyń śmietankowy 1/2 op

    Dodatkowo

    jabłka 6 szt większych
    cynamon
    bułka tarta
Wystaw ocenę:

4.99 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery

Szarlotka z krojonymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy wycinamy gniazda nasienne i kroimy w półplasterki. Podane w przepisie składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy na dwie nierówne części.
    Większą częścią ciasta wylepiamy spód przygotowanej dużej blaszki. Mniejszą odkładamy do lodówki.
    Przygotowane jabłka oprószamy cukrem, obtaczamy w tartej bułce i oprószamy cynamonem. Jabłka wykładamy na ciasto.
    Pozostałe od ciasta białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier a następnie budyń.
    Masą białkową przykrywamy jabłka. Ciasto wyjmujemy z lodówki i robimy kruszonkę.
    Zasypujemy nią piankę. Pieczemy ok 45 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować