Szarlotka, to może w tym przypadku za mocne słowo, może pasuje bardziej placek lub tarta, lecz nie zmienia faktu, że robi się ją szybko i jest banalna w wykonaniu. Świetna np. na piknik :)
Szarlotka na cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obieramy 4 jabłka, wycinamy gniazda z nasionami i kroimy w plasterki. Przekładamy je do miski, dodajemy cynamon i cukier (ilość zależy od jabłek, ja miałam kwaśne, więc dodałam 3 łyżki cukru). Dokładnie mieszamy. Na dużej patelni lub w garnuszku roztapiamy masło i wrzucamy jabłka. Dusimy do momentu aż zmiękną. Studzimy. Pozostałe jabłko traktujemy jak poprzednie, lecz kroimy je w bardzo cienkie plasterki.
2.Wykładamy blaszkę ciastem francuskim, nakłuwamy widelcem. Przekładamy do niej "purée" z jabłek, a na górę w dowolny sposób układamy plasterki jabłka. Brzegi ciasta smarujemy mlekiem.
3.Pieczemy ok. 30-40 minut w temp. 200C, do zarumienienia ciasta (zależy od piekarnika).
Podgrzewamy dżem (musi być jak woda) i pod koniec pieczenia smarujemy nim wierzch ciasta. Jabłuszka nie będą suche i powstanie glazura, dzięki której nasza szarlotka będzie pięknie błyszczeć.
Komentarze