Szarlotka na cieście francuskim

4.49 (169 ocen)

  • 60 min

Szarlotka, to może w tym przypadku za mocne słowo, może pasuje bardziej placek lub tarta, lecz nie zmienia faktu, że robi się ją szybko i jest banalna w wykonaniu. Świetna np. na piknik :)

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto francuskie [1 szt.]
    jabłka [5 szt.] (jezeli małe, to 6)
    cynamon [1 szczypta] (do smaku)
    cukier (2-3 łyżki)
    masło [1 łyżka]
    mleko [1 łyżka]
    dżem [2 łyżki] (3 łyżki, brzoskwiniowy lub morelowy)
Wystaw ocenę:

4.49 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Szarlotka na cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie szarlotki 1. Obieramy 4 jabłka, wycinamy gniazda z nasionami i kroimy w plasterki. Przekładamy je do miski, dodajemy cynamon i cukier (ilość zależy od jabłek, ja miałam kwaśne, więc dodałam 3 łyżki cukru). Dokładnie mieszamy. Na dużej patelni lub w garnuszku roztapiamy masło i wrzucamy jabłka. Dusimy do momentu aż zmiękną. Studzimy. Pozostałe jabłko traktujemy jak poprzednie, lecz kroimy je w bardzo cienkie plasterki.
  • 2. Wykładamy blaszkę ciastem francuskim, nakłuwamy widelcem. Przekładamy do niej "purée" z jabłek, a na górę w dowolny sposób układamy plasterki jabłka. Brzegi ciasta smarujemy mlekiem.
  • szarlotka na cieście francuskim 3. Pieczemy ok. 30-40 minut w temp. 200C, do zarumienienia ciasta (zależy od piekarnika).

    Podgrzewamy dżem (musi być jak woda) i pod koniec pieczenia smarujemy nim wierzch ciasta. Jabłuszka nie będą suche i powstanie glazura, dzięki której nasza szarlotka będzie pięknie błyszczeć.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować