Szarlotka w cieście francuskim

4.46 (206 ocen)

  • 25 min

Ciasto dla zapracowanych, szybkie wykonanie ale jaki efekt i smak. Wystarczy opakowanie ciasta francuskiego i kilka podsmażonych jabłek i ciasto gotowe. Lekko kwaskowe z chrupiącym ciastem.

  • 25 min

Składniki:

  • Forma:24x28 cm
    Składniki:
    2 opakowania ciasta francuskiego
    5 dużych jabłek winnych
    ½ szklanki cukru+ cukier do posypania(1 łyżka)
    1 galaretka o smaku cytrynowym
    Papier do pieczenia
    1 małe jajko
Wystaw ocenę:

4.46 (206 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: jabłka obrać, pokroić w kostkę, przełożyć do garnka. Dodać 2 łyżki wody, cukie,r gotować około 15 minut, następnie dodać galaretkę. Smażyć jeszcze jabłka około 2-3 minut, ciągle mieszać do rozpuszczenia się galaretki, wystudzić. Na papier do pieczenia ułożyć 1 opakowanie ciasta francuskiego, przenieść do formy, zrobić grubszy rant na brzegach z ciasta. Przełożyć jabłka. Drugie opakowania ciasta pociąć na wąskie paski, ułożyć na jabłkach kratkę. Posmarować paski i i boki rozkłóconym jajkiem, posypać całość drobnym cukrem. Piec w temp. 200 stopni około 40 minut do zrumienienia ciasta.

Porady

1.do ciasta można dodać jabłka ze słoika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować