Aromatyczne pulpeciki na azjatycką nutę

0 (0 ocen)

  • 25 min

Pyszne, rozgrzewające, pełne łączących się aromatów z dodatkiem chilli, które jak wiadomo, odchudza, zatem nie czekamy, tylko próbujemy:)

  • 25 min

Składniki:


  • mięso mielone [700 g] (może być mieszane: wieprzow0-wołowe i z indyka)
    mąka ziemniaczana [2 łyżki]
    czosnek [6 ząbków]
    cynamon [1 szczypta]
    słodka papryka [1 łyżeczka]
    pieprz cayenne [0.5 łyżeczki]
    bazylia [0.5 łyżeczki]
    sos:
    pomidory [1 szt.]
    mleczko kokosowe [1 szt.] (puszka 400 g)
    sos sojowy [2 łyżki]
    czosnek [3 ząbki]
    imbir [0.25 łyżeczki]
    papryka marynowana [1 łyżeczka]
    chili (przyprawa) (wg uznania, można dodać świeżą papryczkę chilli)
    olej słonecznikowy (do smażenia)
    kolendra [2 szczypty]
    sól, pieprz świeżo zmielone [1 szczypta] (do smaku)
    Dodatkowo:
    ryż [1 op.]
    por [1 szt.]
    pietruszka [1 szt.]
    marchew [2 szt.]
    lub mieszanka warzyw po chińsku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety

Aromatyczne pulpeciki na azjatycką nutę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mięsa mielonego dodajemy przeciśnięty czosnek, pieprz cayenne (najlepiej świeżą papryczkę chilli drobno posiekaną), paprykę słodką, cynamon, bazylię i mąkę ziemniaczaną. Doprawiamy solą i pieprzem, zagniatamy mięso, formujemy pulpeciki, obtaczamy je w mące ziemniaczanej.
    Na patelni (najlepszy do tego jest wok) rozgrzewamy olej i obsmażamy pulpeciki. Gotowe wykładamy na talerz.
  • pulpeciki na azjatycką nutę 2. Na tym samym woku (jeżeli mało oleju, to dodajemy 1-2 łyżki masła) podsmażamy pokrojone w słupki marchew i pietruszkę, po chwili dodajemy do nich por (też pokrojony w słupki), w szybkiej wersji obiadu warzywa można pominąć (dać jedynie cebulkę), ewentualnie można użyć gotowej mieszanki warzyw na patelnię po chińsku.
    Dodajemy pomidory (swoje zblenderowałam) i mleczko kokosowe, następnie sos sojowy, pulpety, doprawiamy imbirem, kolendrą, solą, pieprzem, paprykami. Gotujemy na małym ogniu parę minut do połączenia się smaków i zgęstnienia sosu.
    W międzyczasie gotujemy ryż.
    Smacznego!

Porady

W sezonie zamiast przypraw ostrej papryki czy cayenne używamy świeżych papryczek chilli.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Orientalna Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować