Szarlotka królewska

4.48 (175 ocen)

Pamiętam jak w latach 80-tych moja mama bardzo często robiła to ciasto na różne okazje.Dziś jest to ulubione ciasto mojego męża.Ale nie ma się dziwić-masę mleczną z tego ciasta można by wyjadać łyżkami...

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jaj
    1 szklanka mąki
    3/4 szklanki cukru
    cukier waniliowy
    łyżeczka proszku do pieczenia
    łyżka octu
    Masa jabłkowa:
    1,5 litra jabłek prażonych
    2 galaretki cytrynowe
    Masa mleczna:
    12 łyżek mleka w proszku
    2 żółtka
    1 szklanka cukru pudru
    250 g masła
    9 łyżek zimnej wody
    Polewa czekoladowa:
    5 dag masła
    3 łyżki śmietany
    3 łyżki cukru
    3 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

4.48 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka królewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Żółtka łączymy z octem i proszkiem,mieszamy.Po krótkim czasie zauważymy jak żółtka rosną i zrobi się pianka.W tym czasie białka ubijamy na sztywno.Dodajemy cukier i cukier waniliowy i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.Dodajemy przesianą mąkę i żółtka.Bardzo delikatnie mieszamy,najlepiej szpatułką.Dno formy o wymiarach 40 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto biszkoptowe.Delikatnie wyrównujemy wierzch.Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 180′C.Nie otwieramy piekarnika w czasie pieczenia,gdyż biszkopt opadnie.
  • 2. Masa jabłkowa:
    Jabłka przekładamy do garnka z grubym dnem i podgrzewamy.Dodajemy galaretki i cały czas podgrzewamy mieszając,aż galaretki się rozpuszczą.Jabłka nie musza być bardzo gorące.Chodzi tylko o rozpuszczenie się galaretek.
  • 3. Masa mleczna:
    Żółtka ubijamy na parze dodając wodę.Do ubitych żółtek dodajemy cukier i mieszamy.Na końcu dodajemy mleko w proszku i odstawiamy masę do wystygnięcia.Masło ubijamy na wysokich obrotach na puch.Dodajemy partiami zimną masę mleczną.
  • 4. Polewa czekoladowa:
    Masło rozpuszczamy w rondelku,dodajemy śmietaną,kakao i cukier.Podgrzewamy mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji.
    Na biszkopt wykładamy jeszcze ciepłe jabłka.Odstawiamy do zastygnięcia.Na jabłka wykładamy równo masę mleczną.Całość polewamy przygotowaną polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować