Szarlotka królewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli,wsypywać partiami cukier cały czas miksując,dodajemy stopniowo żółtka i miksujemy do połączenia,odkładamy mikser i przesiewamy przez sitko mąki z proszkiem do pieczenia,delikatnie mieszamy łyżką i przekładamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,wyrównujemy górę i wkładamy do piekarnika na ok.25 min.do tzw.suchego patyczka,pieczemy w temp.180 C.Po upieczeniu odwracamy do góry dnem,wykładamy na ściereczkę,ściągamy papier i pozostawiamy do wystygnięcia.
Biszkopt wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Sok jabłkowy zagotować i zdjąć z ognia,wsypać galaretki dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się galaretek,wrzucić mus jeszcze raz wymieszać i pozostawić do wystygnięcia,następnie tężejący mus wylać na biszkopt,równomiernie rozsmarować,wstawić do lodówki(żeby mus szybciej zaczął tężeć przed wylaniem na ciasto wrzuciłam garnek do zamrażalnika i co jakiś czas mieszałam).
Śmietankę schładzamy w zamrażalniku przez ok.20 min.żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia.
Schłodzoną śmietankę ubijamy,wsypujemy cukier waniliowy i cukier puder do smaku,następnie w mikrofali podgrzewamy kilka sekund żelatynę,tylko do rozpuszczenia,wrzucamy do żelatyny łyżkę ubitej śmietanki,mieszamy szybko i całość wlewamy do ubitej śmietanki,miksując mikserem.
Gotową masę wylewamy na mus jabłkowy,na wierzch ścieramy czekoladę,ciasto wstawiamy do lodówki.
Porady
Polecam użyć musu z własnej roboty z dodatkiem brzoskwiń.
Komentarze