Szarlotka Królewska

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Biszkopt z musem jabłkowym i bitą śmietaną,szybkie i proste ciacho.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka 25x36 cm
    Biszkopt:
    4 jajka M
    3\4 szkl.cukru
    3\4 szkl.mąki tortowej
    2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    Mus Jabłkowy:
    3 szkl.soku jabłkowego
    2 słoiki musu jabłkowego po 720 g(można dać mniej)
    2 galaretki pomarańczowe
    Masa Śmietanowa:
    500 ml śmietanki kremówki
    3 łyżeczki żelatyny
    50 ml wody
    cukier puder do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Szarlotka królewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szarlotka królewska. 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli,wsypywać partiami cukier cały czas miksując,dodajemy stopniowo żółtka i miksujemy do połączenia,odkładamy mikser i przesiewamy przez sitko mąki z proszkiem do pieczenia,delikatnie mieszamy łyżką i przekładamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,wyrównujemy górę i wkładamy do piekarnika na ok.25 min.do tzw.suchego patyczka,pieczemy w temp.180 C.Po upieczeniu odwracamy do góry dnem,wykładamy na ściereczkę,ściągamy papier i pozostawiamy do wystygnięcia.
    Biszkopt wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
    Sok jabłkowy zagotować i zdjąć z ognia,wsypać galaretki dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się galaretek,wrzucić mus jeszcze raz wymieszać i pozostawić do wystygnięcia,następnie tężejący mus wylać na biszkopt,równomiernie rozsmarować,wstawić do lodówki(żeby mus szybciej zaczął tężeć przed wylaniem na ciasto wrzuciłam garnek do zamrażalnika i co jakiś czas mieszałam).
    Śmietankę schładzamy w zamrażalniku przez ok.20 min.żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia.
    Schłodzoną śmietankę ubijamy,wsypujemy cukier waniliowy i cukier puder do smaku,następnie w mikrofali podgrzewamy kilka sekund żelatynę,tylko do rozpuszczenia,wrzucamy do żelatyny łyżkę ubitej śmietanki,mieszamy szybko i całość wlewamy do ubitej śmietanki,miksując mikserem.
    Gotową masę wylewamy na mus jabłkowy,na wierzch ścieramy czekoladę,ciasto wstawiamy do lodówki.

Porady

Polecam użyć musu z własnej roboty z dodatkiem brzoskwiń.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Czekolada Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować