Królewska szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać nożem z margaryną. Dodać żółtka, całe jaja, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki.
2.Nadzienie z jabłek: jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach lub pokroić w cienkie plasterki. Lekko odcisnąć sok i wymieszać z bułką tartą i cukrem waniliowym.
3.Ułożenie ciasta: połowę ciasta rozwałkować i przełożyć na wyłożoną papierem dużą blachę. Wyłożyć starte lub pokrojone jabłka. Przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem. Ponakłuwać widelcem, Piec 45 min w 200 stopniach Celsjusza. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.
Porady
Ciasto będzie bardziej kruche jeżeli dodamy łyżkę smalcu.
Komentarze