Królewska Szarlotka

4.47 (160 ocen)

  • 50 min

W wolnych chwilach gotuję różne potrawy i piekę ciasta.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    4 szklanki mąki,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    3/4 kostki margaryny,
    1 szklanka cukru,
    1 cukier waniliowy,
    2 całe jajka,
    2 żółtka,
    3 łyżki kwaśnej śmietany

    Nadzienie z jabłek:
    2 kg jabłek
    1 cukier waniliowy
    1 łyżka bułki tartej
Wystaw ocenę:

4.47 (160 ocen)

Zobacz również:

Desery

Królewska szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać nożem z margaryną. Dodać żółtka, całe jaja, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki.
  • 2. Nadzienie z jabłek: jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach lub pokroić w cienkie plasterki. Lekko odcisnąć sok i wymieszać z bułką tartą i cukrem waniliowym.
  • 3. Ułożenie ciasta: połowę ciasta rozwałkować i przełożyć na wyłożoną papierem dużą blachę. Wyłożyć starte lub pokrojone jabłka. Przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem. Ponakłuwać widelcem, Piec 45 min w 200 stopniach Celsjusza. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.

Porady

Ciasto będzie bardziej kruche jeżeli dodamy łyżkę smalcu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować