szarlotka królewska

4.47 (162 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

szarlotka królewska pięknie wygląda, ładnie się kroi, smakuje wszystkim

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • blacha 24/28cm
    biszkopt:
    3 jajka
    3 łyżki cukru,
    3 łyżki oleju,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    pół szklanki mąki tortowej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    mus jabłkowy 1 litr
    2 galaretki brzoskwiniowe
    1 śnieżka
    170ml zimnego mleka
    1 galaretka krystaliczna
    200ml wrzątku
    wafelek grzesiek lub princessa
Wystaw ocenę:

4.47 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Ciasto

Szarlotka królewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić na pianę, dodać cukier, cukier waniliowy, olej ubijać razem ok 2 minut, na koniec dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 20 minut w temperaturze 180 C.
    2. Mus jabłkowy podgrzać ma być gorący, trzeba co jakiś czas mieszać i uważać aby się nie poparzyć. Do gorącego musu wsypać galaretki brzoskwiniowe, mieszać do momentu rozpuszczenia żelatyny. Schłodzić, jak zacznie gęstnieć, należy mus wyłożyć na biszkopt (dobrze jest składać ciasto w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia). Ciasto wstawić do lodówki.
    3. Rozpuścić galaretkę krystaliczną w 200ml wrzątku, wystudzić.
    4. Ubić śnieżkę (zgodnie z przepisem na opakowaniu) na sztywno dodać tężącą galaretkę, chwilę jeszcze ubić mikserem do połączenia składników.
    5. Piankę wyłożyć równo na mus, całe ciasto posypać pokruszonym waflem grześkiem lub princessą.
    6. Gotowe ciasto schodzić kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować