Szarlotka królewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubić na pianę, dodać cukier, cukier waniliowy, olej ubijać razem ok 2 minut, na koniec dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 20 minut w temperaturze 180 C.
2. Mus jabłkowy podgrzać ma być gorący, trzeba co jakiś czas mieszać i uważać aby się nie poparzyć. Do gorącego musu wsypać galaretki brzoskwiniowe, mieszać do momentu rozpuszczenia żelatyny. Schłodzić, jak zacznie gęstnieć, należy mus wyłożyć na biszkopt (dobrze jest składać ciasto w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia). Ciasto wstawić do lodówki.
3. Rozpuścić galaretkę krystaliczną w 200ml wrzątku, wystudzić.
4. Ubić śnieżkę (zgodnie z przepisem na opakowaniu) na sztywno dodać tężącą galaretkę, chwilę jeszcze ubić mikserem do połączenia składników.
5. Piankę wyłożyć równo na mus, całe ciasto posypać pokruszonym waflem grześkiem lub princessą.
6. Gotowe ciasto schodzić kilka godzin.
Komentarze