Syrop i nalewka z pędów sosny

4.46 (197 ocen)

Doskonały syrop na kaszel, chrypkę,przeziębienie. Mozna spozywac tez profilaktycznie, poniewaz zawiera mnostwo cennych składników.Dla dorosłych podajemy nalewkę na bazie alkoholu.Syrop lepszy niz ten z apteki,polecam,bo syrop praktycznie robi się sam.

Składniki:

  • 1 kg pędów sosny (10-12cm),
    800 g cukru

    Do nalewki:0,7 l wódki lub 0,5 l spirytusu
Wystaw ocenę:

4.46 (197 ocen)

Zobacz również:

Syropy Alkohole Nalewki

Syrop i nalewka z pędów sosny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrywamy pędy sosny.Pędy powinny miec długosc do 12 cm,bo w nich znajduje sie najwięcej cennych składników mineralnych.Po zerwaniu pędy łamiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do dużego słoja,zasypując warstwami cukrem.Tłuczkiem lub innym przedmiotem ubijamy pędy.Przykrywamy słoik gazą i odstawiamy na parapet,na ktorym mamy najwięcej słonca.Codziennie ubijamy pędy,zeby puszczały sok.Pędy powinny byc zakryte syropem.
  • 2. Po ok 3 tygodniach, gdy syrop sciemnieje,przecedzamy go i wlewamy do słoiczkow/buteleczek. Mozna zagotowac,ale nie jest to konieczne.Odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce.

    Pędy,ktore nam pozostały zalewamy alkoholem,przyduszamy i odstawiamy w ciemne miejsce na ok 1 miesiąc.Po tym czasie filtrujemy nalewkę przez gazę i wlewamy do butelek.

Porady

Syrop u dzieci w czasie przeziębienia stosujemy 3x 1 łyzeczka. Profilaktycznie od pazdziernika po 1 łyzeczce dziennie. Pędy sosny zrywamy na początku maja.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nalewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować