Syrop z zielonych szyszek sosny

4.36 (209 ocen)

Syrop pomocny w zwalczaniu pierwszych objawów przeziębienia, kaszlu. Do tego stosowany regularnie w okresie jesienno-zimowym wzmocni nasza odporność - można go popijać prosto z łyżeczki, a można potraktować podobnie jak miód i np. posmarować nim kanapkę czy dodać do herbaty.

Składniki:

  • 3 spore garści zielonych szyszek sosny
    ok. 3/4 szklanki cukru

Wystaw ocenę:

4.36 (209 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Syropy

Syrop z zielonych szyszek sosny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szyszki płuszemy, kroimy nożem w plasterki i układamy w słoiku. Zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 2-3 tygodnie, codziennie mieszając.

    Gotowy syrop odsączamy od szyszek, przelewamy do słoików lub butelek.
    Trzymamy w chłodnym miejscu.

Porady

Szyszki zbieramy gdy są zielone i miękkie na tyle, że możemy je pokroić nożem. Zazwyczaj sezon na nie przypada w drugiej części maja, pod koniec miesiaca.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować