Syrop z sosny

4.5 (147 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Robiony od lat na Opolszczyźnie syrop z majowych przyrostów sosny. Rewelacyjnie zastępuje miód w daniach wytrawnych jak również świetnie sprawdza się jako dodatek do deserów i syrop na gardło.

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - majowe przyrosty sosny (nie dłuższe niż 12 cm) (Pęczek czyli duża garść.): 4 pęczki
    - cukier: 800 gramów
    - woda: 2 litry
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Syrop z sosny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Syrop z sosny 1. Najpierw opłukujemy gałązki zebrane w lesie.
  • Syrop z sosny 2. Następnie umieszczamy je w sporym garnku, zalewamy wodą i gotujemy na średnim ogniu około 2h. Po tym etapie można garnek z sosną odstawić i gotować dalej sosny następnego dnia i wówczas, je odcedzić na sitku. Sam wywar z pierwszego etapu wygląda dość nieciekawie. Dopiero po przecedzeniu i odparowaniu nabiera wspaniałego bursztynowego koloru.
  • 3. Kolejnym po przecedzeniu etapem jest dodanie cukru i dalsze gotowanie połączone z odparowaniem nadmiaru płynu. Tego etapu nie należy przerywać. Gotujemy więc wywar na niewielkim ogniu około 2-3h aż zgęstnieje.
  • 4. Gdy osiągniemy już odpowiednią gęstość, czym prędzej przelewamy go do wyparzonych słoiczków i zakręcamy.
  • 5. Można go przechowywać do 8 lat z ciemnym pomieszczeniu, nawet po otwarciu słoiczka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować