Robiony od lat na Opolszczyźnie syrop z majowych przyrostów sosny. Rewelacyjnie zastępuje miód w daniach wytrawnych jak również świetnie sprawdza się jako dodatek do deserów i syrop na gardło.
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
- majowe przyrosty sosny (nie dłuższe niż 12 cm) (Pęczek czyli duża garść.): 4 pęczki
- cukier: 800 gramów
- woda: 2 litry
2.Następnie umieszczamy je w sporym garnku, zalewamy wodą i gotujemy na średnim ogniu około 2h. Po tym etapie można garnek z sosną odstawić i gotować dalej sosny następnego dnia i wówczas, je odcedzić na sitku. Sam wywar z pierwszego etapu wygląda dość nieciekawie. Dopiero po przecedzeniu i odparowaniu nabiera wspaniałego bursztynowego koloru.
3.Kolejnym po przecedzeniu etapem jest dodanie cukru i dalsze gotowanie połączone z odparowaniem nadmiaru płynu. Tego etapu nie należy przerywać. Gotujemy więc wywar na niewielkim ogniu około 2-3h aż zgęstnieje.
4.Gdy osiągniemy już odpowiednią gęstość, czym prędzej przelewamy go do wyparzonych słoiczków i zakręcamy.
5.Można go przechowywać do 8 lat z ciemnym pomieszczeniu, nawet po otwarciu słoiczka.
Komentarze