ŚLIWKÓWKA

4.5 (145 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1000 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mocno owocowa nalewka, o intensywnym smaku śliwek z pewnością przypadnie do gustu wszystkim amatorom słodkich alkoholi. Najlepiej pasują do niej śliwki węgierki.

  • 1000 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg śliwek (u mnie: węgierki)
    1 l spirytusu
    500 ml wody
    500 g cukru
    1-2 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Syropy Alkohole Nalewki

Śliwkówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki dokładnie myjemy, kroimy na pół, usuwamy pestki i układamy w dużym słoju (4-5 litrowym). Zalewamy je spirytusem, słoik zakręcamy i odstawiamy na 5-6 tygodni, najlepiej w ciepłe i słoneczne miejsce.
  • 2. Po tym czasie, spirytus zlewamy, a nasączone śliwki przepuszczamy przez sokowirówkę i łączymy ze zlanym spirytusem.
  • 3. Następnie przygotowujemy syrop cukrowy: zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Lekko studzimy i dodajemy sok z cytryny. Do gotowego syropu cukrowego wlewamy nalewkę, mieszamy i filtrujemy przez gazę, co najmniej dwa razy. Zlewamy do butelek i przechowujemy jeszcze od 3 do 6 miesięcy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Nalewka Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować