Mocno owocowa nalewka, o intensywnym smaku śliwek z pewnością przypadnie do gustu wszystkim amatorom słodkich alkoholi. Najlepiej pasują do niej śliwki węgierki.
1000 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
2 kg śliwek (u mnie: węgierki)
1 l spirytusu
500 ml wody
500 g cukru
1-2 łyżki soku z cytryny
1.Śliwki dokładnie myjemy, kroimy na pół, usuwamy pestki i układamy w dużym słoju (4-5 litrowym). Zalewamy je spirytusem, słoik zakręcamy i odstawiamy na 5-6 tygodni, najlepiej w ciepłe i słoneczne miejsce.
2.Po tym czasie, spirytus zlewamy, a nasączone śliwki przepuszczamy przez sokowirówkę i łączymy ze zlanym spirytusem.
3.Następnie przygotowujemy syrop cukrowy: zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Lekko studzimy i dodajemy sok z cytryny. Do gotowego syropu cukrowego wlewamy nalewkę, mieszamy i filtrujemy przez gazę, co najmniej dwa razy. Zlewamy do butelek i przechowujemy jeszcze od 3 do 6 miesięcy.
Komentarze