Zupa z pędów sosny i dodatki

0 (0 ocen)

  • 10 min

Pędy sosny w kilku odsłonach. Smaczne, eksplodujące świeżością!

  • 10 min

Składniki:

  • Pędy sosny ok 15szt
    Oliwa z oliwek
    ząbek czosnku
    szczypta soli

    20szt pędów sosny
    cukier

    Zupa szczawiowa z pędami sosny
    Szczaw świeży dwa pęczki
    jedno duże jabłko
    6-7 szt pędów sosny
    2 ząbki czosnku
    1 mała cebula
    śmietanka do zup do zabielenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Dodatki

Zupa z pędów sosny i dodatki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Swoje upolowane pędy zalałam oliwą z czosnkiem i odrobiną chilli. Taka oliwa rewelacyjnie pasuje do sałatek!

    Drugą część zasypałam cukrem na syrop. Syrop cudnie komponuje się z naleśnikami z serem i czekoladą.


    Pokochałam pędy sosny. Ich świeży aromat całkowicie nie kojarzy się z sosnowymi odświeżaczami. Są pękate , delikatnie chrupiące choć bardziej strzelające sokiem, przez co świetnie gaszą pragnienie.
  • 2. Kilka pędów które pozostały wykorzystałam do zupy szczwiowej z prażonym jabłkiem. Polecam!

    Cebulę karmelizujemy na patelni. Dodajemy jabłko, obrane i starte na małych oczkach, czosnek. Podsmażamy na wolnym ogniu.

    Dodajemy posiekany niedbale szczaw i kuleczki sosny. Całość mieszamy i zalewamy wodą (lub bulionem). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy ok 15minut na średnim ogniu.

    Pod koniec zabielamy śmietanką.

    Smacznego!

Porady

Zebrać pędy sosny. Tylko kwiatostany męskie czyli te kuleczkowe. Zbieramy kwiatostany zamknięte czyli takie z których nie opada już żółty pyłek, a właściwie jego płaty .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować