Nalewka z czereśni

4.5 (188 ocen)

Ciekawy smak , warto spróbować Nalewki robię od lat , co roku wymyślam inną , próbuje wszystkie owoce

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych żółtych czereśni
    0,5 kg cukru
    1 l spirytusu
    3 szklanki wody niegazowanej
    sok z 1 cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Alkohole

Nalewka z czereśni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dojrzałe owoce czereśni dokładnie myjemy i zalewamy spirytusem wymieszanych z wodą. Trzymamy w ciepłym miejscu przez miesiąc. Przez ten czas kilka razy wstrząsnąć naczyniem.
    Po tym czasie zlewamy i dodajemy przecedzony sok z cytryny a uzyskany nalew zamykamy w słoiku i odstawiamy w chłodnym pomieszczeniu.
    Owoce zasypujemy cukrem, gdy się rozpuści, zlewamy syrop do większego słoja i dolewamy nalew spirytusowy. Po kilku dniach należy przefiltrować i rozlać do butelek. Trzymać przez 3 miesiące w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu, potem można degustować.

Porady

Można uzyć czereśni czerwonych

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować