Sok z czereśni

  • wyświetlono: 16427 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Sok do słoika na zimę

  • 50min

Składniki

- 5 kg czereśni
- cukier do zasypania
- sok z 1 cytryny lub kwasek cytrynowy

Sposób przygotowania przepisu:

Sok z czereśni

  • 1. Czereśnie przebrać, umyć, usunąć szypułki. Wydrylować.

    Owoce zasypać warstwami cukrem (powinno wystarczyć 2 kg cukru). Odstawić na kilka godzin. Ja odstawiłam owoce na całą noc. Należy pamiętać, aby naczynie z owocami przykryć czystą ściereczką.

    Owoce w tym czasie puszczą sok, który należy zlać do garnka. Sok będzie już wystarczająco słodki, do smaku dodać sok z cytryny lub kwasek cytrynowy.
    Sok zagotować. Dobrze wymieszać, aby cały cukier się rozpuścił. Pogotować kilka do kilkunastu minut.

    Gorący sok wlać do wyparzonych butelek lub słoików. Szczelnie zakręcić.
    Pasteryzować 10 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe_przysmakisokCzereśnie

Komentarze

Podobne przepisy

.

Dodane przez: Anitka0804

Sok z malin tradycyjny

Taki sok przygotowywała moja babcia....

image-1s1uwap

Dodane przez: xamelka1

Kompot z czereśni

Uwielbiam wszystko co związane...

kompot z czereśni

Dodane przez: alicjajanczak

Kompot z czereśni

To jest mój pierwszy raz kiedy...

image-1a6sfnb

Dodane przez: ewuska2016

Dżem z czereśni

Domowy najlepszy

Sok z liści wiśni

Dodane przez: Luna Bocer

Sok z liści wiśni

Wiśnie wspaniały owoc lata. Kolor...

Kompot z czereśni

Dodane przez: szynszyla

Kompot z czereśni

Pyszny, zwłaszcza zimową porą.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE