SYRNIK z posypką na kruchym cieście

4.5 (166 ocen)

  • 30 min

Idealny, delikatny i puszysty sernik na maśle.

  • 30 min

Składniki:

  • MASA SEROWA:

    250g miękkiego masła

    1 szklanka cukru

    1 cukier waniliowy 32g

    5 jajek (białka osobno i żółtka osobno)

    1,20 kg sera typu Filadelfia

    (ja użyłam Mój ulubiony sernikowo-kanapkowy firmy Wieluń 2x450g+200g)

    1,5 paczki budyniu waniliowego w proszku lub jedno opakowanie duże

    1 szklanka ciepłego mleka

    KRUCHE CIASTO:

    3 szklanki mąki krupczatki

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    1,5 szklanki cukru

    3 żółtka

    250g miękkiego masła
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Syrnik z posypką na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa serowa: Najpierw masło z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami dokładnie ucieramy,

    następnie dodajemy ser oraz budyń w proszku.

    Jak masa będzie miała jednolitą konsystencję dodajemy ciepłe mleko (nie gorące!),

    delikatnie mieszamy i na koniec dodajemy ubite na sztywno białka (5 sztuk).
  • 2. Kruche ciasto: Wszystkie składniki wkładamy do misy i ugniatamy.

    Wyrobione ciasto nie nadaje się do wałkowania tylko po kawałku odrywamy

    i wykładamy połowę na wysmarowaną tłuszczem blaszkę o wymiarach 40x24cm,

    następnie wylewamy przygotowana masę serową i wykładamy pozostałe ciasto

    po kawałku jak posypkę.
  • 3. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i pieczemy około godziny.

    Wyłączamy i pozostawiamy ciasto w piekarniku z lekko uchylonymi dźwiczkami

    na około 30 minut.

    Po tym czasie wyciągamy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Posypka Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować