Sypana szybka szarlotka

4.5 (169 ocen)

Sypana szarlotka to błyskawiczny i tani pomysł na pyszny deser. Idealnie smakuje na ciepło. Najlepiej piec w kokilkach lub tortownicy.

Składniki:

  • 1 szkl mąki
    1 szkl kaszy manny
    1 szkl cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    6-8 jabłek
    cynamon
    cukier waniliowy
    masło

    Kruszonka:
    mąka, masło, cukier ( w proporcji : 2:1:1 )
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Jabłecznik Desery

Sypana szybka szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce mieszamy mąkę, kaszę, proszek do pieczenia i połowę szklanki cukru.
  • Sypana , szybka szarlotka 2. Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki, mieszamy z cukrami i cynamonem.
  • Sypana , szybka szarlotka 3. Kokilki ( ok 12-14 sztuk) lub tortownicę ( średnica ok 24 cm) smarujemy masłem. Składniki suche dzielimy na 2 części. Jedną wysypujemy na dno formy i rozkładamy na nią połowę jabłek. Następnie wysypujemy drugą część sypkich składników i rozkładamy resztę jabłek.
  • Sypana , szybka szarlotka 4. Przygotowujemy kruszonkę: Masło łączymy z cukrem. Dodajemy mąkę i rozcieramy tak, aby uzyskać okruchy. Taka kruszonką posypujemy szarlotkę. Ciasto pieczemy w temp 180 ok 30-40 minut.
    Szarlotka najlepiej smakuje na ciepło. Polecam:)

Porady

Sypaną szarlotkę można także upiec w naczyniu żaroodpornym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować