...smaczny, aromatyczny i lekki, rozpływa się w ustach...samo zdrówko!!! Uwielbiam raz w tygodniu takie śniadanie....bez przypraw bez soli i pieprzu....
Sycący warzywny omlecik na śniadanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Siekamy szczypiorek.
2.Kroimy pomidora nas plastry.
3.Mozzarele odsączamy z zalewy. Kroimy połowę kulki duzej mozzareli na plastry.
4.Liście salaty myjemy i osuszamy. Szarpiemy na małe kawalki. Ogórka świezego obieramy i kroimy na półplasterki. Ogórek małosolny (może byc kiszony) kroimy na półplasterki.
Natkę zielonej pietruszki myjemy i siekamy. Mieszamy razem sałatę, ogórki i natke. Nie dodajemy żadnych przypraw, bo ogórek kiszony bądz małosolny daje juz smak.
5.Jajka roztrzepujemy łyżką razem z mlekiem i otrebami pszennymi.
6.Na patelni rozgrzewamy masełko lub oliwę.
Masę jajeczną wlewamy i smazymy lekko i krotko. Następne czynności wykonujemy szybko.
7.Dodajemy posiekany szczypiorek.
8.Dodajemy mozzarele.
9.Dodajemy pomidora.
10.Chwilke razem smażymy, mozzarela zacznie sie lekko topic. Wykładamy omlecika na talerz. Posypujemy wczesniej przygotowana mieszanka salaty, ogórków i natki.
11.Smacznego!!!
Można tez dodać paprykę czerwoną, rzodkiewkę i inne ulubione przez Państwo warzywa. Nie potrzeba juz solic i pieprzyc, bo swiezutkie warzywa maja swój własny nieoceniony smak łacznie z natka i szczypiorkiem, a takze ogórkiem małosolnym czy kiszonym.
Otręby pszenne można wymieszać z otrebami owsianymi.
Polecam, bo takie śniadanko jest pożywne, sycące i zdrowe.
Komentarze