Świąteczna babka szpinakowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Było już ciasto marchewkowe. Było już też i z batatów. Miałam okazję spróbować szpinakowe ciacho, okryte piękną, śnieżną chmurką z ubitej śmietanki. W planach wciąż mam buraczane ciasto czekoladowe. Ale tego przepisu długo nie mogłam znaleźć. Pachnące cynamonem, bogate w bakalie. Miks ciasta marchewkowego i szpinakowego. Świetna alternatywa dla szybkiego piernika czy baby świątecznej. Ciacho na ostatnią chwilę, gdy do Świąt pozostaje kilka dni, a nawet i kilka godzin.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka, 200 g brązowego cukru, 300 g mąki, 250 g rozmrożonego szpinaku, 1 tabliczka białej czekolady, duża garść suszonych daktyli lub orzechów, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 łyżeczki mielonego cynamonu, 2 łyżeczki przyprawy korzennej, 2 łyżki miodu, 300 ml oleju roślinnego
    dekoracja: 300g cukru pudru, odrobina soku z cytryny, około 100ml wrzątku (w zależności od oczekiwanej gęstości i koloru lukru)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Babki

Świąteczna babka szpinakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • baba szpinakowa 1. Rozmrożony szpinak, miód i olej zmiksować w blenderze. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej powoli dodawać przesianą mąkę z sodą i przyprawami. Delikatnie miksować na najniższych obrotach. Następnie dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladę oraz zmiksowany szpinak. Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników. Na końcu wrzucić pokrojone daktyle lub orzechy.

    Masę przelać do wyłożonej papierem formy i piec w 180°C przez 60 minut (do tzw. suchego patyczka).
    Wyjąć ciasto z piekarnika i poczekać, aż całkowicie ostygnie. Babkę udekorować lukrem i bakaliami. Idealnie smakuje podana z konfiturą z wiśni lub żurawiny.

    Aby przygotować lukier – wymieszać ciepłą wodę z przesianym cukrem pudrem.

Porady

Jeśli chcemy, aby kolor babki był bardziej zielony, wystarczy dodać mniej przyprawy piernikowej. Szpinak nie jest mocno wyczuwalny, szczególnie gdy ciasto podamy z dżemem :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Szpinak Przyprawy korzenne

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować