Szpinakowa babka

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Święta Wielkanocne kojarzą się nie tylko z pysznymi ciastami, jakimi są babki, ale też z zielenią i wiosną. Szpinakowa babka doskonale pasuje na tą okazje. Jest pyszna i zielona:). POLECAM!
Do środka można użyć ulubionych bakalii.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na 2 babki z kominkiem:
    • 4 jajka,
    • 450 gram mrożonego szpinaku (rozdrobnionego),
    • 1,5 szklanki mąki tortowej, + mąka do oprószenia bakalii,
    • 1 szklanka mąki krupczatki,
    • 1 szklanka oleju,
    • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 230 gram cukru,
    • ¾ szklanki bakalii (u mnie pokrojone w kostkę morele oraz posiekane orzechy włoskie)
    Dodatkowo:
    • Tłuszcz do nasmarowania foremek (u mnie margaryna),
    • Bułka tarta do oprószenia foremek,
    Dekoracja:
    • 3 łyżki śmietanki 30%,
    • 80 gram białej czekolady,
    • Siekane orzechy włoskie do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Szpinakowa babka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie formy 1. Foremki na babki dokładnie natłuszczamy i opuszamy bułką tartą.
  • Miksowanie szpinaku z olejem 2. Szpinak wyjmujemy z zamrażalnika i pozostawiamy do rozmarznięcia. Rozmrożony odsączamy z płynu na gęstym sitku. Tak przygotowany miksujemy z olejem, by jeszcze bardziej listki się rozdrobniły. Dzięki temu uzyskamy ładniejszy kolor ciasta.
  • przygotowanie bakalii 3. Bakalie oprószamy mąką
  • dodanie bakalii do ciasta 4. Jajka wybijamy do miski. Dodajemy do nich cukier i ubijamy na puszystą masę. Do puszystej masy dodajemy połączone mąki, proszek do pieczenia oraz olej z szpinakiem. Całość dokładnie miksujemy. Gotowe ciasto łączymy z bakaliami.
  • przed pieczeniem 5. Tak przygotowane wykładamy do przygotowanych foremek.
    Babki wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 45-50 minut w 180°C, do „suchego patyczka”.
    Gotowe wyjmujemy, studzimy i dekorujemy.
    DEKORACJA: Śmietankę podgrzewamy. W ciepłej rozpuszczamy czekoladę. Płynną czekoladą polewamy ostygnięte babki. Wierzch posypujemy orzechami. Całość pozostawiamy do zastygnięcia polewy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Suszone morele Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować