Święta Wielkanocne kojarzą się nie tylko z pysznymi ciastami, jakimi są babki, ale też z zielenią i wiosną. Szpinakowa babka doskonale pasuje na tą okazje. Jest pyszna i zielona:). POLECAM!
Do środka można użyć ulubionych bakalii.
1 godz. 10 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Składniki na 2 babki z kominkiem:
• 4 jajka,
• 450 gram mrożonego szpinaku (rozdrobnionego),
• 1,5 szklanki mąki tortowej, + mąka do oprószenia bakalii,
• 1 szklanka mąki krupczatki,
• 1 szklanka oleju,
• 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
• 230 gram cukru,
• ¾ szklanki bakalii (u mnie pokrojone w kostkę morele oraz posiekane orzechy włoskie)
Dodatkowo:
• Tłuszcz do nasmarowania foremek (u mnie margaryna),
• Bułka tarta do oprószenia foremek,
Dekoracja:
• 3 łyżki śmietanki 30%,
• 80 gram białej czekolady,
• Siekane orzechy włoskie do dekoracji
Szpinakowa babka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Foremki na babki dokładnie natłuszczamy i opuszamy bułką tartą.
2.Szpinak wyjmujemy z zamrażalnika i pozostawiamy do rozmarznięcia. Rozmrożony odsączamy z płynu na gęstym sitku. Tak przygotowany miksujemy z olejem, by jeszcze bardziej listki się rozdrobniły. Dzięki temu uzyskamy ładniejszy kolor ciasta.
3.Bakalie oprószamy mąką
4.Jajka wybijamy do miski. Dodajemy do nich cukier i ubijamy na puszystą masę. Do puszystej masy dodajemy połączone mąki, proszek do pieczenia oraz olej z szpinakiem. Całość dokładnie miksujemy. Gotowe ciasto łączymy z bakaliami.
5.Tak przygotowane wykładamy do przygotowanych foremek.
Babki wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 45-50 minut w 180°C, do „suchego patyczka”.
Gotowe wyjmujemy, studzimy i dekorujemy.
DEKORACJA: Śmietankę podgrzewamy. W ciepłej rozpuszczamy czekoladę. Płynną czekoladą polewamy ostygnięte babki. Wierzch posypujemy orzechami. Całość pozostawiamy do zastygnięcia polewy.
Komentarze