Studnia

0 (0 ocen)

  • Średni

Przepis na ciaso wynalazłam w starych zapiskach mamy mojego męża. Jest pyszne!! Ze względu na dodatek orzechów jest doskonałe na Boże Narodzenie i nie jest zbyt skomplikowane.

  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT:
    - jajka: 4 sztuki
    - mąka pszenna: 0.5 szklanki
    - mąka ziemniaczana: 0.5 szklanki
    - cukier: 0.33 szklanki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    NADZIENIE:
    - orzechy włoskie: 1 szklanka
    - margaryna: 200 gramów
    - śmietana 12%: 2 łyżki
    - cukier puder: 0.5 szklanki
    - kakao: 2 łyżki
    - mleczna czekolada: 50 gramów
    - połówki orzechów do dekoracji: 10 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Studnia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, następnie stopniowo dodawać mąki zmieszane z proszkiem. Wylać do tortownicy o śr. 24cm. Piec ok. 25 min w temp. 175st. Ostudzić. Ostrym nożem wyciąć z ciasta środek, pozostawiając dno i boki o gr. ok. 2cm.
  • 2. Margarynę zagotować ze śmietaną. Ostudzić. Dodać pokruszony wydrążony biszkopt, cukier puder, kakao i posiekane orzechy. Masą napełnić ciasto. Wierzch udekorować stopioną czekoladą i orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Orzechy Czekolada mleczna Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować