Strucla makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto:
Drożdże wymieszać z 2 łyżkami cukru, 2 łyżkami mąki i letnim mlekiem. Pozostawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem i wymieszać z wyrośniętymi drożdżami. Dodać całe jajka, mąkę i wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania - ciasto zacznie odstawać od ręki, wlać stopione letnie masło, cukier waniliowy, odstawić do wyrośnięcia. gdy ciasto podwoi swoją objętość podzielić je na 2 części i rozwałkować cienkie prostokąty.
2.Rozsmarować na nich masę makową, zwinąć w struclę wzdłuż dłuższego brzegu. Przełożyć do foremek jednakowej długości 35 x 10 cm wyłożonych pergaminem i odstawić do wyrośnięcia.
3.Piec około 50 minut w 190 stopniach. Polukrować i posypać skórką pomarańczową.
Komentarze