Strucla makowa

0 (0 ocen)

Przepis znaleziony w starych wycinkach gazet. Trochę go zmieniałam.

Składniki:

  • Składniki:

    na ciasto:

    - 50 dag mąki tortowej
    - pół szklanki cukru
    - 50 g drożdży
    - 2/3 szklanki mleka
    - 4 łyżki masła
    - 2 jajka
    - 2 żółtka
    - 1 cukier waniliowy

    masa makowa:

    - 800 g gotowej masy makowej z bakaliami

    lukier:

    - cukier puder
    - woda

    - skórka pomarańczowa do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Strucla makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Strucla makowa 1. ciasto:

    Drożdże wymieszać z 2 łyżkami cukru, 2 łyżkami mąki i letnim mlekiem. Pozostawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem i wymieszać z wyrośniętymi drożdżami. Dodać całe jajka, mąkę i wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania - ciasto zacznie odstawać od ręki, wlać stopione letnie masło, cukier waniliowy, odstawić do wyrośnięcia. gdy ciasto podwoi swoją objętość podzielić je na 2 części i rozwałkować cienkie prostokąty.

  • Strucla makowa 2. Rozsmarować na nich masę makową, zwinąć w struclę wzdłuż dłuższego brzegu. Przełożyć do foremek jednakowej długości 35 x 10 cm wyłożonych pergaminem i odstawić do wyrośnięcia.
  • Strucla makowa 3. Piec około 50 minut w 190 stopniach. Polukrować i posypać skórką pomarańczową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować