Strucla makowa

  • wyświetlono: 3880 |
  • dodany do książki kucharskiej: 12 |
  • polecenia: 0

Strucla makowa na święta i na każdą inną okazję! Oryginalny przepis pochodzi z gazetki - dodatku do zakupów, którą dostałam w pewnym sklepie. Ja go lekko zmodyfikowałam ;) Polecam serdecznie!

didid
  • 250min

Składniki

Składniki na ciasto:
1 kg mąki
1 szklanka cukru
1 serek homogenizowany (mały np danio waniliowy)
5 jajek
8 dag drożdży naturalnych
Cukier waniliowy (16g)
Aromat waniliowy (opcjonalnie)
Szczypta soli
3/4 kostki margaryny

Składniki na masę makową:
1 kg maku
2 szklanki cukru
3 łyżki miodu
3 jajka
Rodzynki 200 g (opcjonalnie)
Pół szklanki zmielonych herbatników lub bułki tartej
200 g masła
Sok z 1/2 cytryny i/lub olejek migdałowy (kilka kropel)
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania przepisu:

Strucla makowa

  • 1. Wykonanie ciasta:
    Przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, zrób dołek w mące. Drożdże połącz i rozetrzyj z 3 łyżkami cukru (po chwili zrobią się płynne) i wlej do mąki. Dodaj pozostały cukier, serek, 4 całe jaja i jedno żółtko, cukier waniliowy, aromat (opcjonalnie), rozpuszczone i przestudzone masło.
    Zagnieść ciasto. Odłóż na jakąś 1 godzinę do wyrośnięcia, a po tym czasie zagnieć jeszcze raz i podziel na 4 części. Każdą cienko rozwałkuj (5-8mm) i posmaruj białkiem. Nałóż na całość masę makową, zwiń w rulon, zlep brzegi i owiń (w miarę luźno) papierem do pieczenia. Włóż do wąskich blaszki piecz przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 160 st (bez termoobiegu). Wyjmij, odczekaj aż trochę ostygnie, rozwiń i po wystygnięciu można polać czekoladą, lukrem, lub posypać cukrem pudrem.
  • 2. Wykonanie masy makowej:
    Mak zalej wrzątkiem i gotuj ok. 10 min na wolnym ogniu po czym odstaw go na 1 godzinę. Wylej mak na sito i ostudź całkowicie.
    Zmiel mak, dodaj cukier i znowu zmiel. Dodaj miód, 3 żółtka, rodzynki (opcjonalnie), herbatniki (lub bułkę tartą), cytrynę (i/lub olejek np. migdałowy), roztopione gorące masło i dokładnie wymieszaj. Ubij pianę z białek i połącz delikatnie z makiem.

Porady

Z podanych składników wychodzą 4 dość duże strucle. Można zrobić z połowy składników i wyjdą dwie.

Przy zwijaniu surowego jeszcze ciasta w papier do pieczenia pozostawiam odstęp od ciasta do papieru 1,5-2 cm. Będzie większa pewność, że ciasto podczas pieczenia nie popęka, ale i będzie miało wystarczającą ilość miejsca do wyrośnięcia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemakmakowiecboże narodzeniestrucla makowa

Komentarze

Podobne przepisy

image-289ch3o

Dodane przez: aga86

Strucla makowa

Od lat gości na moim stole wigilijnym...Delikatne...

najlepsza rolada makowa

Dodane przez: Neblina36

Świąteczna strucla makowa

W moim domu tę struclę/roladę od...

Strucla makowa w wieńcu

Dodane przez: dorota w

Strucla makowa w wieńcu

Ciasto drożdżowe mojego autorstwa,...

makowiec

Dodane przez: juchab

Strucla makowa zawze udana!

Każdy kto spróbuje tego makowca...

Makowiec

Dodane przez: Kinia1984

Strucla makowa Eugeniusza

Wypiekiem tego cista przez lata...

.

Dodane przez: Anitka0804

Strucla makowa w cieście kruchym

To była moja pierwsza strucla makowa...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE