Spaghetti z małżami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Proste spaghetti z małżami

  • 30 min

Składniki:

  • na 2 porcje:
    500 g małże
    pęczek natki pietruszki
    2 ząbki czosnku do wywaru + 1 do sosu
    pomidory obrane ze skórki i posiekane 200g
    pieprz, chili do smaku
    300 g spaghetti
    olej/oliwa do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Spaghetti

Spaghetti z małżami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotuj małże: na patelni podsmaż czosnek z odrobiną natki pietruszki, dodaj małże, pół szklanki wody, przykryj pokrywką i duś tak do otwarcia się skorupek (ok. 5 min.);
  • 2. Można małże zostawić w skorupkach jeśli chcemy zrobić duże wrażenie na gościach, ja natomiast dla własnej wygody, 3/4 małż wyjmuje ze skorupek, zostawiam tylko 1/4 w skorupkach do dekoracji;
    Te nieotwarte wyrzucić;
  • 3. Wywar który powstał z gotowania małż przecedzamy przez sito, uwaga jest bardzo słony, gdyż małże mają w sobie wodę z solą morską, dlatego nie sól już innych składników (makaronu itp.) jeśli wywar jest zbyt skoncentrowany i bardzo słony rozcieńcz z odrobiną wody z gotowania makaronu;
  • 4. Ugotuj spaghetti al dente;
  • 5. Posiekaj czosnek i natkę pietruszki podsmaż chwilę, dodaj pomidorki, smaż razem 2-3 minuty, dodaj małże i wywar duś razem kolejne 2-3 minuty
  • 6. Dodaj spaghetti , dopraw do smaku pieprzem, swieżą natką, wymieszaj i podawaj;
    Smacznego!

Porady

Użyj swieżych małż by poznać ich prawdziwy, naturalny aromat, który jest całkiem inny niż ten z mrożonych. O świeże małże pytaj/zamawiaj wcześniej na stoiskach rybnych dużych supermarketów lub wyspecjalizowanych sklepów rybnych;

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Małże Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować